PLEŠKOVČANIN NIKOLA BISTROVIĆ Unatoč invalidnosti, brani boje dvije reprezentacije!

U samo pet godina stigao je do statusa reprezentativca u dva sporta!

U samo pet godina aktivnog bavljenja sportom, Pleškovčanin Nikola Bistrović (34) postao je član čak dvije nacionalne reprezentacije, reprezentacije rukometa u kolicima i reprezentacije košarke u kolicima.

Okitio se i titulama najboljeg košarkaškog strijelca i najboljeg rukometnog golmana, kao košarkaš je bio četvrti s reprezentacijom na Europskom prvenstvu, a kao rukometaš oko vrata je stavio zlato s turnira nacija. Njegovi uspjesi nisu promakli ni stranim klubovima, pa uskoro seli u Austriju gdje će zaigrati košarku za klub iz Graza.

– Prije 12 godina sam doživio povredu na radu, pao sam s krova i završio u kolicima. Trebalo mi je nekoliko godina da se oporavim nakon čega sam počeo tražiti sport kojim bi se mogao baviti. Nažalost, u Međimurju ne postoji sportska udruga koja okuplja sportaše invalide, pa sam tek 2017. krenuo trenirati u košarkaškom klubu za invalide u Varaždinu, priča nam Nikola.

Uspjeh

Prvi trening pamti po tome što nije mogao loptu ubaciti u obruč, međutim zainatio se pa počeo jačati mišiće u teretani i vježbati na igralištu kraj kuće. Rezultati su se vidjeli ubrzo pa je stigla pozivnica da uz KKI Varaždin zaigra i za KKI Zagreb koji se natječe u međunarodnoj NLB ligi. Godinu dana nakon prvog treninga, 2018. je uslijedio poziv u košarkašku reprezentaciju, a nakon nekoliko utakmica u košarkaškoj reprezentaciji pozvan je i u rukometnu reprezentaciju na mjesto golmana. Iako se prije ozljede nije bavio sportom, na oba terena se odlično snašao pa je zahvaljujući natjecanjima proputovao Europu od Portugala do Grčke. 

– Trebali smo ove godine s rukometašima otputovati i u Egipat da obranimo zlatnu medalju s Turnira nacija, natjecanja koje je ove godine postalo Europsko prvenstvo, ali nažalost ostajemo kod kuće jer se nema novaca za put, s žaljenjem ističe Nikola te otkriva još jedan žalostan podatak:

– Naše reprezentacije uz izbornika prate mehaničar i fizioterapeut, dok ostale zemlje u pratnji igrača imaju izbornika, nutricionistu, psihologa, fotografa, masera, osobu zaduženu za odnose s javnošću te mehaničare, doznajemo od Nikole.

Entuzijazam

Unatoč tome, kod ovog mladog sportaša ne nedostaje entuzijazma, do sada je automobilom vozio tri puta tjedno na trening u Varaždin, te jednom tjedno u Zagreb. 

– Kad preselim u Graz, treninzi će biti dva puta dnevno, a utakmice vikendom. Da ne bi morao putovati klub će mi osigurati stalni smještaj, ističe Nikola.

Sport je tako postao glavna preokupacija Bistrovićevog života pa stoga ističe:

– Pozivam sve osobe s invaliditetom da se počnu baviti sportom, bilo košarkom, rukometom, stolnim tenisom. Putovat ćete i družiti se te steći nova prijateljstva, a uz to  i vježbati, zaključuje N. Bistrović.

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.512
preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: Dragutin Kliček



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content