Na imanju obitelji Lajtman održana je edukacija i radionica o biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi

Tijekom vikenda, na imanju obitelji Lajtman koje uključuje i prvu ekoruralnu kuću za odmor Lina, dobitnicu europskog Ecolabel certifikata, održana je edukacija i radionica o biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi. Radionica je rezultat suradnje Centra dr. Rudolf Steiner pod vodstvom dr. sc. Dijane Posavec i obitelji Lajtman koja vodi i poljoprivredno imanje pridržavajući se načela ekološkog uzgoja.

Događanje je okupilo dvadesetak sudionika, a uz Posavec koja je održala uvodno predavanje osnovama biodinamičke poljoprivrede i preparatima, gošća radionice bila je i slovenska stručnjakinja te voditeljica Udruge za biodinamičku poljoprivredu Ajda Posavje Majda Hriberšek.

Radionica je bila podijeljena u dva dijela, tijekom kojih su u prvom sudionici imali priliku slušati stručna predavanja, a potom u drugom uz vodstvo Posavec i Hriberšek praktično primijeniti naučeno.
Predavanje Posavec započeto je edukacijom ključnim preparatima korištenim o biodinamičkoj proizvodnji.

– Klasični kompost i biodinamički kompost nisu istoznačnice, a biodinamički preparati kojima se prska zemlja, u što spadaju preparat 500, tzv. „gnoj iz roga“ i preparat 501 kojeg nazivao i „kremen iz roga“, zahtijevaju pomnu pripremu i pravilno pridržavanje vremena i postupaka izrade. Samo strogim pridržavanjem biodinamičkih principa, moguće je dobiti Demeter certifikat koji jamči da je sve proizvedeno prema standardima biodinamičkog uzgoja, istaknula je Posavec i dodala:

– Demeter je prvi sustav certificiranja i sustavne kontrole poljoprivrednog uzgoja te ujedno i najstroži certifikat. Za imanja koje se nastoje plasirati na tržište, on je nužan, no postoje i pojedinci kojima on nije neophodan ukoliko proizvode za svoje potrebe. Za one koji žele dobiti certifikat, postoje savjetnici koji vode tranziciju na biodinamički uzgoj i stvaraju plan prelaska. To je bazični uvjet za one koji planiraju dobiti oznaku Demeter.

U sklopu svoj predavanja, Posavec je okupljenima pokazala različite preparate, od kojih su izloženi bili preparat 502 (preparat od stolisnika), 503 (preparat od kamilice), 504 (preparat od kamilice), 505 (preparat od hrastove kore) i drugi, a koji su ključni u strukturiranju procesa kompostiranja, a pritom potiču skladno truljenje te dokazano poboljšavaju stvaranje humusa i strukturu tla.

Nakon Posavec, predavanje na temu „Kako se riješiti štetnika i korova biodinamičkim metodama“ održala je Majda Hriberšek započevši svoje izlaganje konstatacijom da nam priroda uvijek poručuje što učiniti.

– Osluškujemo li prirodu, znat ćemo da nam korovom i štetnicima priroda nešto govori. U prirodi postoji zakon, a ukoliko dođe do disbalansa, priroda šalje nametnike kojima nas na njega upozorava. Ključno je u tom trenutnu uravnotežiti zemlju i okolinu u kojoj raste bilja dovesti do balansa. Kada čovjek odluči intervenirati, važno je da prekine prirodne procese koji priroda samostalno odigrava, već da potakne rast onih biljaka koje su nam važne, rekla je Hriberšek.

Odgovorila je pritom i objasnila kako napraviti pripravke kojima će se zemlju i biljke zaštiti od nametnika kao što su krumpirove zlatice i aktualni puž „Španjolac“ koji se smatra najupornijim nametnikom na našim područjima. Hriberšek je okupljenima dala precizne naputke za pripremu čajeva protiv nametnika i korova koji funkcioniraju na principima homeopatije.

Nakon prvog dijela, uslijedio je praktični dio radionice tijekom kojeg su okupljeni sudjelovali u iskapanju pripravka 500, kuhanju sumporno-vapnene juhe, izradi biodinamičkog komposta, dinamiziranju P500 te izradi i dinamiziranju biodinamičkih škropiva za razne štetnike i korove.

Tom je prilikom najavljen i nastavak radionica u narednom periodu.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić

Scroll to Top Skip to content