LAG je prepoznao naše potrebe!

Na OPG-u Ivanke Horvat u Malom Mihaljevcu uspješno su spojili poljoprivrednu proizvodnju i atraktivnu turističku ponudu

– Lokalne akcijske grupe su jako dobar model podrške razvoju na ruralnom prostoru. Naš, LAG Međimurski doli i bregi osluškuje potrebe malih poljoprivrednih proizvođača i ima volje i želje da podrži poslovne ideje koje će u konačnici donijeti veću dodanu vrijednost proizvodima s naših poljoprivrednih gospodarstava – naglasila je Ivanka Horvat, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Malog Mihaljevca.

Njezin je OPG, na kojem uspješno spaja poljoprivrednu proizvodnju s atraktivnom turističkom ponudom, na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za Tip operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju poljoprivrednog zemljišta te strižne kosilice.

– S novcima koje smo dobili na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi napravili smo puno. Uspjeli smo okrupniti naša zemljišta, što nam je omogućilo da više i lakše proizvodimo. Da nismo dobili ta bespovratna sredstva LAG-a ne bismo mogli širiti našu proizvodnju i ponudu. Počeli smo sa samo 0,6 hektara a danas imamo četiri hektara. Imamo i četiri međimurska konja i kravu, za koje sijeno osiguravamo s vlastitih livada. Tako čuvamo autohtonu a ugroženu pasminu konja, ali i livade, koje su važan dio međimurskog okoliša. S novcem koji smo dobili od LAG-a Međimurski doli i bregi kupili smo novu strižnu kosilicu, koja je također u funkciji očuvanja autohtonog okoliša. Dio naših livada je na području Bedekovićeve grabe, koje je pod strogom zaštitom, jer je stanište ugroženih leptira – velikog livadnog plavca i zagasitog livadnog plavca. Za opstanak tih ugroženih leptira ključna je – krvara, trajnica koja uspjeva na tim vlažnim livadama, čijim se cvjetovima hrane gusjenice koje se preobražuju u leptire. Košnja livada je zabranjena od sredine svibnja do sredine rujna, no, i u vrijeme kada je dozvoljena košnja, ona se ne smije obavljati rotacijskim kosilicama, kako se ne bi uništili mravinjaci. Mravi su naime, jako važni za opstanak plavih leptira, jer oni gusjenice nose u mravinjake i hrane se njima, a gusjenice se u vrijeme dok nema vegetacije hrane slatkim sokom koji ispuštaju mravi u mravinjacima. Zato nam je za košnju bila nužna upravo strižna kosilica koja ne oštećuje mravinjake – rekla je Ivanka Horvat.

Bez očuvane prirode nema ni razvoja

Očuvana priroda važna je za održivi razvoj ovog obiteljskog gospodarstva, jer bez održive poljoprivrede i zaštite okoliša nema ni turističkog razvoja.
– Zahvaljujući našim konjima imamo kvalitetno gnojivo, kojim poboljšavamo humusnost tla i osiguravano veće prinose. Tako čuvamo svojstva tla, posebno njegovu prozračnost, što je važno za kukce i druge vrste. Prakticiramo i zelenu gnojidbu, pazimo na plodored, sve aktivnosti na našem imanju moraju biti u funkciji zaštite ove prekrasne prirode. Očuvana priroda privlačna je turistima, pa smo na našem imanju uredili i adrenalinski park te objekte za robinzonski smještaj – istaknula je ova poduzetna nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Malog Mihaljevca.

Hvala Bogu da živimo u Međimurju

Njezino nastojanje da na održivi način povezuje zaštitu prirode, poljoprivrednu proizvodnju i turističku ponudu, prepoznao je LAG Međimurski doli i bregi, ali i druge institucije u Međimurskoj županiji.

– Međimurje je – zelena destinacija, pa često kažem – hvala Bogu da živimo u Međimurju, jer nismo prepušteni sami sebi. Imamo i podršku Turističke zajednice Međimurske županije, Općine Sveti Juraj na Bregu, Međimurske županije. Zajedno nastojimo poticati kružno gospodarstvo i tako očuvati našu prirodu i tradicionalne proizvode. Čovjek bez prošlosti nema budućnosti, zato cijenim našu kulturu i poštujem tuđu. Mislim da Ministarstvo kulture još nije svjesno kakav potencijal počiva u ruralnom prostoru, pogotovo u Međimurju. Nije nam uvijek bilo lako iz ničega stvoriti nešto, na imanju je uvijek puno posla. Radim i turoše, pa se nadam da ćemo uskoro kupiti još krava, ali i da ćemo proširiti našu ponudu. Zadovoljni smo, pogotovo jer će i naša djeca ostati na ovom gospodarstvu – poručila je Ivanka Horvat.

preneseno s: www.lag-medjimurskidoliibregi.hr

Scroll to Top Skip to content