Drugi odlaze na inozemne pripreme, a mi posuđujemo čak i pušku

Anamarija Turk (19) i Luka Jambreuš (18) mladi su streljači koji unatoč svim preprekama ostvaruju sjajne rezultate, a govore nam, od streljaštva ne odustaju. Turk je nedugo upisala Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Čakovcu, a Jambreuš po završetku srednje škole priprema upisati neki od tehničkih fakulteta u Varaždinu.

Tri puta tjedno oni su jedan drugome najsnažnija podrška, a tu je i ona njihovog trenera Miroslava Turka, bivšeg natjecatelja i trenera s više od 30 godina iskustva vođenja kluba. I sam bivši streljač, Turk nastoji na mlade sportaše prenijeti sve znanje koje je stekao nastupajući za reprezentaciju, a danas nosi titulu Republički majstor strijelac. Uoči priprema porazgovarali smo kako se pripremaju za izborna natjecanja.

– Zračna sezona je završila i krećemo s vanjskim malim kalibrom, a Svjetsko prvenstvo u streljaštvu počinje krajem svibnja i održava se u Osijeku. Nikada se nije održavalo tako rano, no zbog Olimpijskih igara sve je pomaknuto. Naši strijelci idu na interne kvalifikacije hrvatske reprezentacije u Solin gdje će se okupiti najbolji hrvatski sportaši, a druge će se kvalifikacije održati u Zagrebu. Nakon prva dva izborna turnira odrediti će se naši reprezentativci. Ovo dvoje mladih sportaša naši jedini međimurski kandidati jer ovo je ekstremno skup sport, ističe Turk.

Iako Streljački klub „Zelenbor“ Brezje dugi niz godina iskače iz mase i drži reputaciju jednog od najboljih regionalnih klubova, prostora za veći napredak trenutno nema.

– Puška koja vidite stoji 8800 eura, a gađa se trostav (klečeći, stojeći i ležeći) i potrebno je napraviti brze izmijene kundaka i drugih dijelova. Mi smo mala općina, a naš proračun je shodno tome također mali, što je naš veliki problem. Jedan metak stoji 0,40 centi, a ukoliko njih dvoje po treningu ispucaju sto metaka, to je već 40 eura po osobi. Ispod sto eura gotovo je nemoguće održati trening, zato treniramo manje od drugih. Dok su drugi otišli na pripreme u Austriju i druge države, mi najbolje što možemo odrađujemo ovdje. Luka i Anamarija su naši sportaši od kojih ne planiramo odustati radi njihovih izvanrednih rezultata. Luka je prije nekoliko mjeseci prešao u naš klub i ima iskustva natječući se na Svjetskom prvenstvu gdje su izborili treće mjesto. Za njega smo morali posuditi pušku, točnije od olimpijke Tanje Perec koja trenutno pauzira. Puška je bila na olimpijskim igrama u Brazilu, govori Turk i pokazuje nam oznaku na pušci.

Više od svega, govori, potrebi su im bolji uvjeti, tvrdi i dodaje da se uskoro kreće s izgradnjom nove streljane koju će realizirati Općina Sveti Juraj na Bregu. Oni pak se u međuvremenu do završetka nove streljane moraju iseliti i trenirati negdje drugdje.

– Izuzetno smo zahvalni na novoj streljani u Brezju jer je postojeća više ruglo nego adekvatan sportski prostor. Ipak, volio bih da ovi sportaši i njihov potencijal bude više uočen i poduprijet. Mislim da jedan dio toga otpada na lošu percepciju streljaštva zbog uporabe oružja. Za nas puška nije oružje, već sportski rekvizit, naš alat! Drugi su na kvalifikacije otišli koji dan ranije, mi moramo krenuti u noći. U startu, Luka i Anamarija imaju lošiju startnu poziciju.

U konačnici, oba su streljača u Solinu na 1. izbornom natjecanju ostvarila odlične rezultate. U disciplini trostav Luka je s 576 krugova ostvario normu za Europsko prvenstvo i postavio osobni rekord osvojivši drugo mjesto u konkurenciji juniora. Anamarija pak je normu pogodila u disciplini 60 ležeći s rezultatom 613,9 krugova što je također njezin osobni rekord. Tim rezultatom bila je najbolja juniorka i druga seniorka.

Mladim streljašima želimo puno uspjeha na drugom krugu kvalifikacija.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: BL



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content