Posljednji pozdrav Ivanu Novaku, nesebičnoj legendi Malog Mihaljevca

Mnogobrojni vatrogasci, prijatelji, rodbina i najbliža obitelj oprostili su se danas  na mjesnom groblju u Pleškovcu od Ivana Novaka (87) iz Malog Mihaljevca, legende međimurskog vatrogastva. 

Emotivne govore na posljednjem ispraćaju držali su vatrogasci Vedran Kovačić, Nikola Besedić, Stjepan Toplek te načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović.

Ivan Novak bio je rođen 28. travnja 1937. godine, a već 1954. postao je vatrogasac u DVD-u Mali Mihaljevec. Njegov predani rad i požrtvovnost u borbi protiv požara i drugih neprilika rezultirali su izborom na razne visoke funkcije u vatrogasnim društvima. Bio je i član nekadašnjeg DVD MTČ tvornice čarapa i član Kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije gdje je bio jedan od osnivača, te je kao predsjednik Kluba bio izabran u više mandata i prisustvovao na više vatrogasnih olimpijada.

– Predsjednikom Kluba vatrogasnih veterana postao je 2002. godine te je taj mandat kao glavni stup obavljao u pet mandata punih 20 godina. U njegovim mandatima Klub veterana izrastao je u jedan od prvih i najjačih Klubova vatrogasnih veterana Republike Hrvatske, istaknuo je Nikola Besedić, koji je govorio u ime Vatrogasne zajednice Međimurske županije.

Za svoj 70-godišnji izvanredan doprinos u vatrogastvu u Malom Mihaljevcu, u MTČ-u i Vatrogasnoj zajendici Međimurske županije primio je najviša vatrogasna odličja i priznanja koja je uvijek sa sobom ponosno nosio.

– Tvoja humanost, disciplina i ljuav prema čovjeku u društvu bili su primjer koji su naslijedili mlađi članovi našeg društva. Bio si čovjek koji je volio ljude, koji je imao volje za radom i čovjek koji je uvijek davao svoj maksimum, nikad se nije žalio na teškoće i probleme već je uvijek nastojao pronaći rješenje za boljitak i razvoj društva, istaknuo je vatrogasac Stjepan Toplek.

Osim što je bio izuzetan vatrogasac cijeli svoj život, Ivan je bio i predsjednik Mjesne zajednice i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Mali Mihaljevec, kao i vijećnik više od 40 godina. Jedan je od najzaslužnijih za izgradnju infrastrukture u Malom Mihaljevcu. Bio je i jedan od osnivača NK Mali Mihaljevec, gdje je obnašao i dužnost predsjednika. U njegovo se vrijeme izgradio nogometni teren i podigle prve prostorije kluba.

Načelnik Anđelko Nagrajsalović je naglasio da je tijekom Novakovog mandata u 80-im godinama značajno poboljšana kvaliteta života u Malom Mihaljevcu. To je postignuto kroz ulaganja u komunalnu infrastrukturu, elektrifikaciju, vodovodnu mrežu i asfaltiranje prometnica.

– Ivan Novak bio je izuzetan i kao privatna osoba, kao suprug, otac i djed. Kao prijatelj i kolega. Obožavao je svoju obitelj, svoje unuke i praunuke. Volio je svoje mjesto više od svega i ništa nije tražio zauzvrat, naglasio je u svom govoru predsjednik MO Mali Mihaljevec i njegov mlađi kolega vatrogasac Vedran Kovačić.

Govornici su se posebno zahvalili njegovoj obitelji koja je imala razumijevanje za njegov humani rad i u tome mu davala punu podršku.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavila/foto: Sanja Heric



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content