TETA ETIKETA: RECIKLIRAMO, EDUCIRAMO, ANIMIRAMO

Murai sezonu 2024. nastavlja radionicom animiranog filma ‘TETA ETIKETA’ iz cjeline MURAI EkoPerspektive, u petak 16. veljače u 11:00. Radionica je namijenjena djeci (5.-8. razred) i mladima (do 18 godina), a u radu će se polaznici pozabaviti često neprimjetnim ‘dodacima’ posebice odjevnim predmetima – etiketama.

Koja je njihova funkcija, osim informativne, imaju li i one životni vijek i u kojoj mjeri doprinose dodatnoj produkciji otpada te mogu li se, na neki način, reciklirati i postati proizvod za sebe koji mijenja ili doprinosi zaštiti okoliša?

U radionici će se raspraviti, istražiti te likovno preurediti papirnate etikete koje se nalaze na tekstilnim proizvodima, bilo da služe kao nositelji proizvodno-prodajnih informacija ili kao ukras te će im se nakon toga dodijeliti svojstva živih predmeta, tj. pokušati filmski pokrenuti, kako bi polaznici postali i svojevrsni kreatori, a ne samo konzumenti, a etikete dobile posve novu, kreativnu funkciju.

Samo oživljavanje tih predmeta obavit će se uz pomoć postupaka animiranja, tj. oživljavanja u vidu animiranog filma uz pomoć tehnike i tehnologije dostupne prosječnom polazniku.

Ukratko, preispitat će se percipiraju li uopće polaznici takve ‘sporedne’ proizvode poput etiketa, te mogu li se oni reciklirati i poslužiti u neke druge, na primjer umjetničke ili slične društveno prihvatljive svrhe.

Voditeljica radionice: Jasminka Bijelić Ljubić, mag inf./educ., filmska pedagoginja i animatorica. Voditeljica produkcije i organizatorica rada Škole animiranog filma. Organizatorica filmskih izložbi i filmskih radionica, međunarodnih filmskih manifestacija predavačica u polju animacije. Voditeljica više od sto radionica animiranog filma za djecu, mlade i odrasle u zemlji i svijetu. Filmska selektorica, članica filmskih žirija, koautorica knjige o povijesti kinematografije.

RADIONICA JE BESPLATNA. MJESTA SU OGRANIČENA, OBAVEZNE PRIJAVE NA murai@pdcck.hraktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content