Vina Dvanajščak Kozol prva će u Hrvatskoj biti prezentirana prema položajima

Poznata međimurska vinarija Dvanajščak Kozol prva će u Hrvatskoj prezentirati i ponuditi svoja vina prema položajima. Na današnjem predstavljanju njihove nove strategije u čakovečkom restoranu Stari grad Kruno Filipović, jedan od vodećih hrvatskih vinskih znalaca i predavač na Wine Academy Croatia, je naglasio kako se radi o globalnom trendu čiju su primjenu već najavljivali neki hrvatski vinari, ali tek ga je obitelj Dvanajščak Kozol provela u praksi.

– Ovakav pristup podjeli i hijerarhiji vina olakšava njihovu razumljivost i dostupnost potrošačima, ali jednako je važan i onima koji ga prodaju ili plasiraju u svojim ugostiteljskim objektima. To ne utječe na njihov identitet, jer on proizlazi iz teroara koji se ovim procesom još više promovira i naglašava. Pri tome je posebno važan položaj vinograda zato što je to rodni list vina koji ga čini drugačijim, a u ovom je pristupu vrlo važno i to što se značajno inzistira na vremenu za nastanak vina, rekao je Filipović.

Tijekom prezentacije održana je i degustacija četiri Vina položaja kako bi se okusila razlika u odnosu na Vina regije i Vina mjesta.

Tea Dvanajščak Vuković koja, uz brata Viktora, suvereno nadograđuje proizvodnju vina koju su započeli otac Zdravko i majka Rajka, rekla je da su neka njihova vina već godinama označena kao položajna.

– Iskustvo stečeno u tim godinama navelo nas je da svim našim vinima damo zajednički nazivnik i uklopimo ih u tri položaja.

Pojasnila je i kako to funkcionira u praksi.

– Vrlo jednostavno. Imamo piramidu od tri dijela i na najnižem su naša bazna vina, ona koja početkom ožujka na tržište izlaze vrlo svježa, voćna i pitka. Označavamo ih kao Vina Međimurja. U sredini su Vina mjesta. To su sva vina koja će na našim etiketama biti prezentirana kao Vina Svetog Jurja, iako mogu biti mješavina različitih pozicija. Odležavaju u Inox bačvama, na finim talozima i na tržište izlaze početkom svibnja. Na samom vrhu su Vina položaja, koja označavamo prema tri istaknuta položaja: Mohokos, Okrugli Vrh i Grofovo. U svijetu se koristi naziv Single Vineyard, jer dolaze isključivo s tih položaja. Njihovo odležavanje traje minimalno 12 mjeseci na finim talozima, nakon čega još idu u drvene bačve i tek onda izlaze na tržište, što znači da će biti plasirana nakon 2-3 sezone.

Navela je i u kojoj je mjeri to pomak prema ekološkoj proizvodnji.

– Ekološka proizvodnja nam je tema već nekoliko godina, a razmišljamo i o biodinamičkoj proizvodnji. Oduvijek smo težili prirodnim okusima i zato nam je ekološka proizvodnja jako bitna.

Zanimalo nas je i kakvu reakciju tržišta očekuju s obzirom da su kod nas prvi započeli ovaj proces i na neki su način njegovi predvodnici u Hrvatskoj.

– Već neko vrijeme veliki broj ljudi u vinskim krugovima priželjkuje ovako nešto. Time bismo i kod nas, sukladno svjetskim parametrima, poslali jasnu poruku što koje vino znači, poručila je Tea Dvanajščak Vuković.

Ova će godina biti prijelazna za Vina Dvanajščak Kozol kada su u pitanju njihove etikete, a nakon toga one Vina položaja biti će tamnije boje, dok će na poleđini biti ispisane sve njihove karakteristike.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavio: Miljenko Ovčar



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content