‘U radionici provedem i do 12 sati’

Doista, Lovro Pergar iz Zasadbrega ima zlatne ruke, a upravo su one njegov glavni alat za izradu keramičkih proizvoda od gline. Ljubav prema tom poslu naslijedio je od oca Ivana, profesionalnog pećara. U tom se poslu pronašao i njegov stariji brat Marko.

Upravo je odrastanje uz starijeg brata i oca, ali i djeda, imalo presudan utjecaj na put koji će odabrati Lovro.

– Odlučio sam se upisati završio srednju školu za dizajnera i proizvodnju keramike u Bedekovčini, a kako sam želio nastaviti ovaj zanat, uskoro sam se odlučio i za otvaranje vlastite radionice. To je posao koji ne samo da me čini zadovoljnim, već se od toga i može živjeti. Obrt danas imam već sedmu godinu. To je doista postao obiteljski posao. Moj je djed bio pećar i lončar, otac mi je bio pećar, a ja sam odlučio da ću završiti školu – ističe naš sugovornik.

U odnosu na svog oca i djeda, Lovro je proširio posao i krenuo putem modernizacije lončarstva.

– Želim i uvijek ću se baviti izradom tradicionalnih predmeta, no uveo sam i novosti. Ne radim samo s crvenom glinom, već i bijelom, crnom i crno-bijelom glinom te drugim materijalima. Ja izrađujem i vaze, skulpture i predmete kojima je moguće opremiti interijer.

Radionica je doista njegov drugi dom.

– Moj radni dan započinje u osam sati ujutro, a u radionici provedem 10-12 sati, ovisno o opsegu posla. Primjerice, radio sam nedugo seriju teglica od sto komada, a to je višednevni posao. U tim slučajevima moj radni dan postaje duži.

Zanimalo nas je, ima li u lončarstvu budućnosti? Čini se da ono postaje sve popularnije.

– Klijenata ima i na tome sam zahvalan. To su često tvrtke koje naručuje serije, ali k meni dolaze i ljudi koji kupuju tradicionalne posude, ali i oni koji imaju narudžbe koje su uglavnom personalizirani i originalni predmeti. Često donose i skice prema kojima izrađujem. Sve se radi ručno i nema onoga što se ne može napraviti.

U počecima, Lovri su za izradu keramičkih predmeta bili potrebni sati, no danas je to sasvim druga priča. Govori nam naš sugovornik uz to i svoje planove za budućnost.

– Za izradu jednog profesionalnog predmeta, ovisno o njegovoj veličini, danas trebam 15-20 minuta. U početku je izrada profesionalnog predmeta znala potrajati nekoliko sati. U obitelji postoji ideja i želja da povežemo lončarstvo i pećarstvo. Primjerice, ja proizvedem kaljevu peć, a oni bi je montirali. Na taj bi način imali zatvoren posao. Od same proizvodnje do montaže koju bi mogao obavljati jedan obrt – govori Lovro.

Ovom mladom i poduzetnom umjetniku želimo mnogo sreće u budućnosti, vjerujući da će svoje planove i ostvariti.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content