SMIJEH I PLAČ BEBA: U MEĐIMURSKIM BREGIMA NEMA STRAHA ZA BUDUĆNOST Sve su se rode preselile u Okrugli Vrh

Čeka se i šesta ovogodišnja bebica, a mlade mame otkrile su nam kako se nazivaju mještanke Okruglog Vrha…

Okruglim Vrhom u Općini Sveti Juraj na Bregu ove jeseni odjekuje najljepša muzika – a to je smijeh i plač beba! U šetnji pitoresknim brežnim selom, u kojem trenutno živi 357 duša, zatekli smo pet mladih majki s bebicama. I to nije sve, u selu do kraja godine očekuju još jednu prinovu!

– Ovo je najljepše mjesto na svijetu i otud se ne ide niti slučajno! Rođena sam ovdje, a suprug je došao iz Krištanovca – ispričala nam je frizerka Tihana Miljančić Šafarić
Sa suprugom Nikolom Šafarićem ima sedmogodišnjeg Frana, a prije pet mjeseci rodio se Roko. Kaže tek da im nedostaje više sadržaja za djecu pa odlaze u Čakovec ili pak na novi sportski park u Gornjem Mihaljevcu.

Kozmetičarka Jessica Hižman pak je odrasla u Njemačkoj. No, otac joj je iz Okruglog Vrha te je ovdje došla s roditeljima 2007. godine. 

Kolica su ovih dana često prijevozno sredstvo 

– I suprug Mario Hižman je iz Okruglog Vrha, to jest Križopotja. Imamo 9-godišnju Emily i 6-godišnju Niku, a Ivano sad ima šest mjeseci i odrastat će u prekrasnom mjestu – kaže čuvajući snažnog dječačića. 

I jedna cura…

I dvomjesečni Vito kojeg čuva kozmetičarka Romina Šafarić je već kršan momak, u bregima rastu pravi dečki! Sa suprugom Tomislavom Ciglarićem ima i 12-godišnju Kiaru. Kaže da jednostavno uživaju u miru, prirodi i bregima. 

– Ja sam odavde, a Tomislav je iz Dunjkovca. Tamo je natiskano, a i puno prometnije nego u Okruglom Vrhu – kaže Romina Šafarić. Rodila se, srećom, i jedna djevojčica! Pauli je tek mjesec i pol, a majka Sara Flinčec otkriva nam da su i ona i suprug Antun Medved iz Okruglog Vrha. 

– Oba dvoje smo otud, čak iz iste ulice; ja na početku, a on na kraju. Imamo i 4-godišnju Eminu i 2-godišnju Martu. U našem selu, u bregima, nitko te ne vidi i to je sjajno. Jedino nam treba bolje igralište, drugo nam ne fali – kaže. 

Glas javnosti pažljivo sluša Zlatka Vinković sa sinom Rafaelom. On je najmlađi, tek mu je pet tjedana. Sa suprugom Dejanom Vinkovićem ima i kći Luciju kojoj je tri i pol godine. Zlatka Vinković je profesorica povijesti i geografije, općinska je vijećnica i predsjednica Vijeća mjesnog odbora. 

Ma kakva politika…

– Ja nisam rođena ovdje, no suprug Dejan jest. Došla sam iz Plešivice i ako bih što od tamo mogla prenijeti, bila bi to trim-staza. Mislim da imamo predivnu prirodu za njeno uređenje – priča nam. Ona je vijećnica Hrvatskih suverenista, u VMO-u uz nju je i Josip Tkalec, dok je Pamela Novak izabrana s liste NLGB Matija Posavec. 

– No, u mjesnom odboru stranke nemaju apsolutno nikakve veze. Inače, bilo nas je petero, ali je dvoje nažalost odustalo – kažu složno Zlatka Vinković i Pamela Novak. Zatekli smo ih kod kapelice sv. Barbare, lani su slavile njenu stotu obljetnicu. Odvele su nas potom malo dalje, u grabu, do tzv. Močvare. 

P. Novak i Z. Vinković: Tek slijedi uređenje Močvare

– Imali smo igralište iza trgovine. No, to nije pravo mjesto… Stoga novo igralište uređujemo dolje kod naše Močvare. Riječ je o objektu za udruge. Nažalost, već desetak godina nema više udruge žena i mladih. U objektu se danas jedino slave rođendani. Pored je igralište za mali nogomet. Golovi su na popravku i uskoro će biti vraćeni. Dobili smo neka dječja igrala ove godine i postavili ih. No, ovo se zasigurno još ne može zvati igralištem. Na proljeće bismo htjele i pješčanik, neku kućicu za dječju igru i klupice – kažu. Iako je to već na području susjedne općine, rado bi i da za boravak u prirodi bude uređena obližnja retencija Križopotje.

Odaju nam i kako mnogi muževi rade vani. Nećemo sad odavati čiji točno (!)… No, stoga često i same uzmu kosilicu te pokose kod kapelice i Močvare. 

Više sloge

– Ono što nam još nedostaje je više sloge. Nekad su mladi sve sami rješavali. Danas postoji jaz između mladih s djecom i onih koji još nemaju djecu. Kad iskrsne problem prebrzo se odustaje – kažu gospođe Vinković i Novak. 

A što se tiče infrastrukture, jasno je da trebaju kanalizaciju, kako se ne bi ispuštalo u jarke. Promet prema Križopotju trebalo bi usporiti, a uskoro će pred trgovinom biti postavljena nadstrešnica – za školarce koji čekaju autobus. 

Kažu nam i da će Općina raspisati natječaj za prostor u kojem je trgovina. Sa zanimanjem iščekuju čija će u idućem periodu biti i kakve će biti cijene. Za kraj, odgovorile su nam na bonus pitanje. Kako se nazivaju mještanke Okruglog Vrha?
– Mi smo Okrugljančarke, ili kraće Kruglajnčarke! – kažu mještanke Okruglog Vrha u kojem danas ima kuća za odmor, ali i još uvijek mnogo više  poljoprivrede i stočarstva nego li u drugim sredinama.

preneseno s: www.emedjimurje.hr / List Međimurje
objavio: Izak Vrtarić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content