KARLO JAMBOR, STUDENT KINEZIOLOGIJE IZ ČAKOVCA ‘I geni su određivali moj put’

U sportu sam cijeli život, baš kao i moji roditelji. Pokojni otac Robert bio je košarkaš, a majka Karmen već godinama vodi plesni studio Vivona, kaže Karlo

Još ga samo jedna akademska godina dijeli do ostvarenja sna, a to je da postane profesor kineziologije. Student pete godine Kineziološkog fakulteta Osijek, 24 – godišnji Karlo Jambor iz Čakovca oduvijek je znao da će upravo kineziologija biti njegov profesionalni put.

– U sportu sam cijeli život, baš kao i moji roditelji. Pokojni otac Robert bio je košarkaš, a majka Karmen već godinama vodi plesni studio Vivona. Ima tu svoje prste sigurno i genetika jer je djed Dragutin Kovačević bio nastavnik tjelesnog odgoja, a i moj bratić Davor Kovačević koji mi je uzor, odabrao je taj put, priča mladi Karlo Jambor. 
Aktivan je sportaš od najranije dobi. Kao petogodišnji klinac počeo je trenirati nogomet kojem je bio posvećen šest godina. Bio je među dva odabrana mlada nogometaša koja su sudjelovala na Milan Junior nogometnom kampu u Zagrebu. Okušao se i u plivanju, ali tek kad je otišao na trening stolnog tenisa, shvatio je da je u tom sportu najbolji.

NASLJEĐE

– Na nagovor prijatelja Ivana Lovreka otišao sam na prvi trening, kao i cijela ekipa iz kvarta. Odmah mi je dobro išlo, sve sam ih pobijedio otkriva Karlo i dodaje da je i tu vjerojatno prste imala genetika. Ujak Miroslav Kovačević bio je među prva tri stolnotenisača u bivšoj Jugoslaviji. U početu je uz plivanje i nogomet, na trening stolnog tenisa odlazio tek jednom tjedno, no trener ga pitao da bi mogao dolaziti češće. 

– Volim stolni tenis jer je to sport u kojem sve ovisi o tebi i kako igraš. Treba razmišljati, donositi brze odluke otkriva Karlo. Njegova stolnoteniska karijera nije bila bez rezultata. U Međimurju je uvijek bio među prva tri stolnotenisača, osvajao medalje i pehare, na državnoj razini među deset najboljih. S klubom i u igri parova osvajao je postolja i turnire. U stolnom tenisu je i danas. Igra rekreativno, ali je i trener u STK-u Zasadbreg.

– Imam tu želju da prenosim svoje znanje. To mogu naravno kao trener i to je nešto što volim raditi. Ali želio bih kad završim fakultet raditi u školi. Tako bi mogao svoje iskustvo i znanja prenijeti i onoj djeci koja se ne bave nikakvim sportom. Možda ih tako potaknuti da nađu neki sport za sebe, da zavole kretanje jer djeca su sve neaktivnija objašnjava Karlo.

OPERACIJA

Na put da ostvari svoj san, Karlu ništa nije moglo stati, pa ni ozbiljno zdravstveno stanje. Kao srednjoškolcu dijagnosticirano mu je stanje uzrokovano poremećajem u formiranju kukova tijekom djetinjstva, koje se moglo sanirati operacijom. Samo godinu prije nego je trebao upisati željeni fakultet, završio je na operaciji u Lovranu. Rehabilitacija je trajala godinu dana, ali uspješno se oporavio i danas nema nikakvih prepreka.

– Osim što sam imao spuštene kukove, tom stanju pridonose i neki sportovi u kojima ima čestih i naglih promjena smjerova, trzaja. Nije bilo druge opcije osim operacije. U srednjoj školi, tamo u trećem razredu prije operacije, su me morali iznositi iz učionice, prisjeća se naš sugovornik koji je u ono vrijeme bio najmlađi pacijent s tim stanjem u Hrvatskoj. 

PROJEKTI

Danas može i radi sve i bavi se sportom bez ikakvih poteškoća. Uz studij, nađe vremena pomoći majci u Plesnom studiju Vivona, a ima i vlastite projekte.
– Već tri godine radim s Ninom Bašom, uspješnim stolnotenisačem s invaliditetom i u planu mi je to i nastaviti. Održao sam nedavno stolnoteniski kamp na kojem je sudjelovalo pedesetak djece iz brojnih klubova, a radim i treninge motorike, objašnjava Karlo. Otkriva da puno raspravlja s majkom Karmen i razmjenjuju iskustva, no – kaže – ne vidi se u tim vodama. Vidi se u školi i kao trener stolnog tenisa i nogometa.
– Dvije godine sam bio u NK Međimurju i učio od kondicijskog trenera Dalibora Kišića tako da me i to zanima. Široki je spektar interesa. Stalno se educiram uz studij kineziologije, a to planiram i nastaviti kaže Karlo koji je na dobrom putu da ostvari svoje snove.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
* Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.509
objavila: A. Horvat Šantl



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content