Bedekovićeve grabe kao spomenik prirode: Udruga Mlada Pera obilježila 20. obljetnicu proglašenja

Ove se godine obilježava 20 godina od proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode.

Mali doprinos na originalan način obilježavanju obljetnice dali su i Upravni odbor udruge Mlada pera te ambasadorica udruge Gita Radiković, autorica slikovnice Plavac.

– A tko je taj plavac i zašto je važan za Bedekovićeve grabe, odnosno, zašto su Bedekovićeve grabe važne za njega?

Potok Pleškovec je važan jer čini Bedekovićeve grabe vlažnima i zato na njima živi 80 vrsta biljaka i 63 vrste danjih leptira među kojima su i veliki livadni plavac te zagasiti livadni plavac koji jajašca polažu u veliku ili ljekovitu krvaru, Sanquisorba officinalis, koja raste u Bedekovićevim grabama, rijetka i ugrožena biljna vrsta kao i dva leptira plavca, a u toj simbiozi postoji i treći važan čimbenik, crveni mravi koji moraju prehraniti gusjenicu. S vremenom, zbog čovjekovog utjecaja važan čimbenik postao je i on; da bi održao taj ciklus livada se mora kositi u točno vrijeme kojim se osigurava opstanak leptira plavca.

Plavac

I zato kad zakoračite u tu dolinu, Bedekovićeve grabe, osjećate svu važnost tog mjesta, tog rariteta, kao da ste ušli u Jurasicc park, ne dinosaura već leptira!

Kako bi ukazali na tu važnost i obilježili 20-godišnjicu proglašenja Bedekovićevih graba spomenikom prirode udruga Mlada pera odnosno njen Upravni odbor i ambasadorica udruge Gita Radiković, s autoritetom Mladog čuvara prirode, u dvosatnom live TikTok prijenosu predstavljali su Bedekovićeve grabe svijetu.

Krvara

Pogledajte i video koji je snimila Gita, a koji prikazuje kako veliki livadni plavac polaže jajašca u krvaru, priopćili su iz Udruge.

Video možete pogledat na OVOJ POVEZNICI.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavio:  Luka Maruševecaktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content