Studenti geografije iz Zagreba posjetili Međimurje i ostali oduševljeni

ve su organizirali studenti geografije iz Međimurja

Klub studenata geografije Zagreb redovito organizira višednevne stručne terene, izdaje godišnji časopis Meridijan 16⁰E te organizira razne događaje zabavno-edukacijskog karaktera.

Ovih su dana uspješno realizirali projekt ‘Održivo Međimurje – primjer uspješnog razvoja i prakse održivog turizma’. Projekt je održan od 20. do 22. svibnja u Međimurskoj županiji – gradovima Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću, općinama Sveti Martin na Muri, Štrigova i Sveti Juraj na Bregu.

Projekt su organizirali studenti geografije te ujedno i Međimurci, Leona Matotek (studentica 1. godine diplomskog studija Baštine i turizam), Klara Grošanić (studentica 2. godine prediplomskog studija Geografije) te Antonio Novak (student 3. godine integriranog studija Geografije i povijesti). Na projektu je, uz tri organizatora/voditelja, sudjelovalo još 27 studenata geografije svih godina te im je u realizaciji projekta pomogao profesor Ivan Šulc s Geografskog odsjeka PMF-a.

– Tema projekta je bila održivi razvoj i turizam koji se već godinama uspješno razvija upravo u Međimurskoj županiji. Za bolje razumijevanje terena, Institut za turizam je za  sudionike terena organizirao edukaciju o održivom turizmu, elementima njegovog praćenja, održivog upravljanja te razvoju proizvoda.

ano ujutro, 20. svibnja se krenulo iz Zagreba prema Čakovcu. Prvo se posjetila Turistička zajednica Međimurske županije gdje nam je direktor zajednice održao kratku prezentaciju o (održivom) turizmu i turističkoj ponudi Međimurja. Tada smo posjetili Javnu ustanovu za razvoj Međimurske županije gdje su nam šetnjom po vojarni i prezentacijom pokazali kako izgleda dobar projekt revitalizacije područja. Kasnije se posjetio Muzej Riznica Međimurja, muzej nematerijalne baštine Međimurja. Slijedilo je anketiranje lokalnog stanovništva (uzorak od 100 stanovnika) o stavovima o turizmu u Međimurju te kratka šetnja i razgled Čakovcem. Predvečer su sudionici okusili degustaciju domaćeg vina u smještaju kod Seoskog turizma Turk.

Drugi dan se posjetio Centru za posjetitelje Med Dvemi Vodami, koji na inovativan način predstavlja međimursku prirodnu baštinu. Također, u Centru su nam ravnatelj i djelatnica Centra ispričali više o zaštićenim područjima. Kasnije se posjetio Mlin na Muri gdje su se sudionici, pod vodstvom djelatnikom TZ Sveti Martin na Muri, prevezli skelom, pogledali mlin te etnografsku zbirku “Jen den v živlenju mlinara Franca Žalara“. Također su sudionici prošetali Svetomartinskom šetnicom.

Kasnije je uslijedio posjet Mađerkinom bregu te vinoteci Cmrečnjak gdje su sudionici terena naučili više o vinskim cestama i enogastronomiji koja je jedan od prioriteta razvoja turizma u Međimurju.

Posljednji dan se posjetio grad Prelog i Dravsko akumulacijsko jezero te Marina gdje nam je djelatnica TZ Prelog ispričala o povijesti, razvoju i turizmu grada Preloga. U Zagreb se stiglo u kasno popodne.

Naravno, uz sve te stručne dijelove terena bilo je i slobodnog vremena za uživanje u prirodni Međimurja te za zabavu. Studenti su na kraju terena bili oduševljeni praksama koje se provode u Međimurju te samom razvijenošću županije. Nekoliko njih je čak i izrazilo želju za preseljenjem u ovaj mali zeleni raj nakon obrazovanja!

Program se koncentrirao na prikaz održivog turizma koji u obzir uzima trenutne i buduće gospodarske, društvene i okolišne učinke. Glavni cilj ovog terena bio je upoznavanje sudionika sa samim pojmom i razvojem upravo održivog razvoja i turizma na primjeru Međimurske županije koja je odličan primjer takve prakse. Kao neki dugoročni cilj možemo izdvojiti primjenu naučenog znanja u daljnjem planiranju prostora i turizma u svojoj okolici kao put k više nego nužnoj održivoj budućnosti koja brine za buduće generacije.

Također, učenje o otvaranju domaćih OPG-ova na području Međimurja može nadahnuti i motivirati nekog od sudionika da samoinicijativno također uloži u neku svoju poduzetničku ideju, ponudi svoje proizvode te pridonese gospodarstvu i razvoju Hrvatske.  Na kraju, ideja ovog terena je da promjeni način gledanja na kontinentalnu Hrvatsku kao turistički manje bitnu (ili perifernu) regiju jer prirodni i kulturni sadržaji kontinentalne Hrvatske predstavljaju objektivno vrlo snažan prostorni resurs.

Također, bez vanjskog sufinanciranja i donacija, ovaj projekt ne bismo mogli realizirati te bih se ovim putem zahvalila donatorima sredstava: Grad Čakovec, Turistička zajednica Međimurske županije, Općina Sveti Juraj na Bregu, Studentski Centar u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentski zbor PMF-a – rekla nam je Leona Matotek.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content