Ogradu su mi zrušili 12 put

Umirovljenik Ivan Munđar (80) iz Zasadbrega živi sa suprugom Terezijom i sinom Nenadom. Dugi niz godina proveo radeći u Kolskoj u Čakovcu, a iako se umirovio, posao ne ispušta iz ruku.

– Pomalim čačkam štilove ve v mirovini, ali delam i nekše druge poslove. Delal sam si ogradu za koju imam zabilježeno da su ju spotrli 12 put! Jen s kombijem, jen s traktorom i tak, govori nam Ivan.

Svoj posao bravara u čakovečkom RŽV-u vrijedno je radio više od 40 godina.

– Ja sam bil bravar, a ve si popravljam štilove na hampusu. Kad imam čas popravljam štilove i susedima. Negda smo tak delali, na hampusu, a ve kak su došle nove tehnologije, već nema onih koji po starinski dejalu na kovačkom hampusu.

Ivan njeguje običaje i zanat, a dok je njega, govori nam, oni neće izumrijeti.

– Ja sam čovek od železa. To kaj ja delam spada pod kovačiju jer je moja tehnika starinska. Al ne sam to, znam se starinsko, se reči i običaje. Zato su me zvali v KUU Zasadbreg. Odlučil sam se priključiti kaj spasimo međimursku tradiciju ak se još kaj da, govori nam sjetno Ivan.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila: Blanka Lozić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content