SVETI JURAJ NA BREGU Nastavna godina puna matematičkih aktivnosti

Učenici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu će tijekom godine moći sudjelovati u obilježavanju Svjetskog dana tablice množenja, pridružiti se Večeri matematike, sudjelovati na Školskom i Županijskom natjecanju, čekaju ih Klokan bez granica i MAT liga te sudjelovanje u eTwinning projekt pod nazivom Matematičke video minijature

Prvog dana listopada u školi u Pleškovcu obilježit će se Svjetski dan tablice množenja. Svjetski dan tablice množenja (WMTD -World Multiplication Table Day) održava se jedanaesti puta diljem svijeta. Projekt je inicijativa koju je pokrenuo Andrzej Grabowski, matematičar i tvorac matematičkih karata Grabowski`s Tablice množenja te od 1998. pokretač Poljskog natjecanja u znanju tablice množenja. Glavna svrha projekta je popularizacija zabavnog oblika učenja i učenja matematike. Događaj WMT Day potiče sve da se prisjete osnovnih pravila i svojstava množenja na zabavan i neobičan način. Učenici koji će bez pogreške odgovoriti na postavljena pitanja dobit će MT Expert Certificate. Ove godine sudjeluje 5437 škola iz 26 zemalja, a iz Hrvatske će sudjelovati 68 škola.

Učitelj matematike Željko Kraljić poslao je prijedlog rada pod nazivom Ocjene iz matematike pri prijelazu iz razredne u predmetnu nastavu i iz osnovne u srednju školu za stručno metodički skup Pula 2021. s temom skupa Nastava matematike – jučer, danas, sutra. Skup će se održati od 11. do 13. studenoga u online okruženju.

Kao i proteklih godina plan je organizirati Večer matematike u četvrtak 2. prosinca. Projekt Večer matematike je u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i naša škola u njemu sudjeluje od početka. Prošle godine je bilo u online izvedbi, a za ovu godinu čekamo upute.

U siječnju i veljači nas očekuju Školska i Županijska natjecanja iz matematike. Učenici već marljivo rješavaju zadatke na dodatnoj nastavi i matematičkim grupama pa vjerujemo da će uz uporan i ustrajan rad postići dobre rezultate.

Međunarodna udruga Klokan bez granica okuplja predstavnike više od 80 država svijeta. Njezin je cilj popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Glavna joj je zadaća organizacija natjecanja Matematički klokan. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. U državama članicama natjecanje se održava svake godine treći četvrtak u mjesecu ožujku.

Dio učenika prijavio se u MAT ligu pa i njih očekuju brojni zanimljivi zadaci. MAT liga ekipno je matematičko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola. Nastala je sa željom popularizacije matematike, veće motivacije učenika i njihovih mentora u radu te poticanja zajedništva i timskog rada. Naša škola od prošle godine  sudjeluje u  natjecanju, zajedno s oko 150 drugih škola i preko 2500 učenika. Učenici u timovima, od dva člana, rješavaju dane zadatke. Natjecanje se odvija u četiri kola: jesensko, zimsko, proljetno i ljetno.


Škola će se uključiti u eTwinning projekt pod nazivom Matematičke video minijature. Cilj ovoga projekta je izraditi video uratke koji će učenicima hrvatskoga govornog područja približiti matematiku kroz probleme i zanimljivosti iz svakodnevnoga života. Isto tako učenicima koji ne govore strane jezike omogućiti učenje i proširivanje znanja iz matematike uz zanimljive video materijale te ih zainteresirati za daljnje proučavanje matematike. Rezultat projekta će biti Youtube kanal koji će obuhvaćati sve izrađene video uratke iz matematike. U planu je i međuškolska suradnja s OŠ Mursko Središće i prva ideja je razmjena radova vezanih uz pravokutni koordinatni sustav u ravnini u 6. razredu i izložba radova u školi te školski projekt koji povezuje matematiku i zanimanja.

Namjera svih ovih aktivnost jest svim učenicima i roditeljima približiti matematiku, motivirati ih i zainteresirati za matematički rad te pružiti što više različitih aktivnosti u kojima učenici mogu pokazati svoje kvalitete i znanja.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content