Prvo vrtići i škole, a tek potom domovi

preneseno s: List Međimurje
tekst i foto: Izak Vrtarić

Drugu godinu zaredom dan općine Sveti Juraj na Bregu, koji se slavi na svetog Jurja 23. travnja, bit će obilježen samo simbolično. Epidemiološka situacija nažalost ne dozvoljava održavanje svečane sjednice, nagrađivanje zaslužnih, šetnju turističkim stazama predivnim krajolikom niti kakav koncert u školskoj sportskoj dvorani. Kad već ne može biti nikakvih događanja, upitali smo načelnika Anđelka Nagrajsalovića kuda plovi „jurovski“ brod, gdje je općina danas i što slijedi. Budući da je izrađen strateški plan razvoja općine za razdoblje od 2021. do 2027. godine nije mu bilo teško opisati viziju razvoja Svetog Jurja na Bregu.

– Želja nam je dovršiti svu infrastrukturu diljem općine, tj. kanalizaciju, ceste, oborinsku odvodnju, širokopojasni internet… Ne bismo htjeli raštrkanu industriju diljem općine, njoj je mjesto u Gospodarskoj zoni Brezje koju bismo širili. Još važniji od toga nam je razvoj turizma, kuće za odmor sve su popularnije. Imamo i adrenalinske parkove i vinare te dobre pješačke rute kroz brijegove i doline. Očekujemo da našu ponudu objedini mlada ekipa iz novog Kulturno-edukativnog centra Murai. Moramo zadržati postojeće stanovništvo poticanjem stanogradnje i omogućiti doseljavanje novih. Stoga nam je prioritet i obrazovanje, tj. obnova dvaju dječjih vrtića te osnovne i područne škole. Nakon toga na red će doći obnova ili izgradnja sportskih i domova kulture – sažeo je Nagrajsalović.

Jurovsku općinu nije poharala bijela kuga

Mnogo djece

Djece je mnogo, općinu nije poharala bijela kuga. Oba vrtića – Jurovska pčelica i Žibeki – imaju i jasličke skupine. Jurovska pčelica u Lopatincu je dovršena, a nedavno je stiglo i 2,3 milijuna kuna od Agencije za plaćanju te je pokriven proračunski minus. Još se čeka i 1,3 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja, a Općina je jedna od rijetkih koja nije „penalizirana“. EU je sufinancirala 85 posto zahvata.

Na redu je dječji vrtić Žibeki u Brezju. U tijeku je veliko uređenje okoliša, mališani će dobiti brojna nova igrala i zelenilo. Potom slijedi i energetska obnova objekta, tj. njegovog najstarijeg krila.

– Strop je na tom mjestu još od trstike i gore su azbestne ploče. Radove ćemo provesti ljeti, kad bude najmanje djece u vrtiću. Spustit će se strop te ćemo u novom potkrovlju dobiti mjesto za još jednu vrtićku grupu – kaže načelnik.

Kraju ide i dogradnja Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Pleškovcu. Straga je dograđen još jedan kat, dobivene su četiri nove učionice, dva kabineta i prostorije za dodatne sadržaje. U novu školsku godinu učenici će stoga ući u jednosmjenskoj nastavi, pojasnio nam je načelnik s ravnateljem Mladenom Beukom. Dovršetak radova očekuje se 15. svibnja.

Neće biti lako organizirati sve autobusne linije u istom terminu, no, i to će biti riješeno. Ujedno, valja dodatno poraditi na lokacijama na kojima autobus staje školarcima diljem općine; neke su u zavojima, na opasnim mjestima…

Sigurnost prometa

Stariji će učenici kad krene jednosmjenska nastava vjerojatno počinjati s nastavom u 8 sati, a mlađi u 8:45. I bivši učiteljski stan u Zasadbregu bit će preuređen u dvije učionice, a u potkrovlju će učenici dobiti prostor za sportske aktivnosti. Krajnji je cilj uvođenje jednosmjenske nastave i u Zasadbregu. Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića s područnom u Zasadbregu ima čak 400 učenika!

Upravo na tragu što sigurnijeg prometa, kako zbog školaraca tako i zbog lakšeg pristupa gospodarskoj zoni, jest i dugoočekivana obnova državne ceste od Šenkovca do Štrigove. Načelnik kaže da su projektiranja u tijeku, geodeti su u pogonu, osjetno je proširen cestovni koridor i bit će građene pješačko-biciklističke staze.

U proteklom razdoblju mnogo se radilo i na ucrtavanju nerazvrstanih cesti diljem općine. Primjerice, jedan od posljednjih zahvata obavljen je kod vodospreme u Lopatincu. Javio se privatni investitor koji će graditi tri atraktivna tipska objekta, a u zahvat je mogao ući tek kad je ucrtana cesta – kako god ona u naravi već godinama služila za prolaz vozilima.

Širenje zone

– Imamo i odlične projekte za nove sportske centre u Zasadbregu i Vučetincu. Građevinske dozvole su ishođene, ali takvi zahvati mogu ići samo ukoliko prođemo na natječajima. Ministarstvu kulture već smo kandidirali dovršetak radova na domovima kulture u Zasadbregu i Frkanovcu. Napravljen je i projekt energetske obnove doma kulture u Dragoslavcu. Na natječaju smo završili na rezervnoj listi i ukoliko netko odustane mi upadamo. U tom bismo domu, uz potporu Štrigove i Gornjeg Mihaljevca, uredili dnevni boravak za starije osobe. Imamo i željeno uređenje i dogradnju domova kulture u Malom Mihaljevcu i Vučetincu. Dakle zahvata je mnogo, ali svi moraju shvatiti da prvo moramo riješiti (pred)školski odgoj. Osim 400 školaraca, imamo i 200 vrtićaraca! Kad ulažemo u školu ili vrtić, ne ulažemo u centar općine, već u svaki njen kutak, jer oni služe djeci svih mještana. Niti je škola pleškovska, niti je vrtić lopatinski – ispričao nam je načelnik s kojim smo obišli općinu.

Na kraju smo posjetili Gospodarsku zonu Brezje. Kazao nam je kako devet od deset parcela u njoj ima investitore, neki posluju, neki tek planiraju gradnju.

– Zasigurno ćemo ići u proširenje zone. Možemo ići prema državnoj cesti, a možemo i prema Šenkovcu. Najradije bismo krenuli u oba smjera i ovdje koncentrirali naše poduzetništvo. Vidjet ćemo kojim ćemo modelom ići, možda će ovaj put prvo Općina otkupiti zemljišta. Osim toga, na drugu stranu, sjeverozapadno od zone gradimo prometnicu uz koju ćemo dobiti 27 gradilišta za stambenu izgradnju – ispričao nam je načelnik Anđelko Nagrajsalović te za kraj dodao kako općina Sveti Juraj na Bregu danas, to jest noćas – svijetli! U proteklih nekoliko godina ugrađeno je 650 novih LED rasvjetnih tijela te svijetli sa svakog drugog stupa.

Kanalizacija

Kanalizacijski sustav u sklopu Aglomeracije Čakovec pred dovršetkom je u Zasadbregu. Kanalizaciju već imaju Brezje, Lopatinec, Mali Mihaljevec te dijelovi Vučetinca i Pleškovca.

– Tek nam slijedi ono što je s druge strane Mohokosa. Jedan je slijev prema Dragoslavec Selu, a drugi prema Merhatovcu. Bit će to širenje Aglomeracije jer je zaključeno da ona ima još prihvatnog kapaciteta. To je isplativije rješenje, prepumpne stanice koje vode dalje umjesto zasebnih sustava – kaže načelnik i dodaje da vodni redari upozoravaju mještane na obvezu priključenja. Priključak je besplatan, jedino treba provesti cijevi od ulice do kuće. A nakon polaganja kanalizacijskih cijevi asfaltiraju se uništene ceste i uređuje oborinska odvodnja.

– Kopaju se kanali, zacjevljuje se ili se polažu betonske kanalice. Najgore bi bilo da nam sad teče voda po novim cestama – kaže načelnik.

Uskoro će svi društveni domovi u Općini Sveti Juraj na Bregu imati pristupne točke za WiFi signal. I mještani i turisti tako će se u njihovoj blizini moći besplatno spojiti na internet. Riječ je o projektu WIFI4EU koji je već uspješno proveden u nekim susjednim općinama i pokazao se dobrim. Planirana je i gradnja optičke mreže na području cijele općine.

Općina Sveti Juraj na Bregu odabrala je novog/starog koncesionara za odvoz otpada. Riječ je MULL-TRANS-u iz Oroslavja. Načelnik kaže kako je došlo do određenih promjena u sustavu odvoza otpada.

– Od 1. srpnja krećemo s čipiranim kantama te stižu vreće za selektiranje otpada. Mještani će dobivati po šest uplatnica unaprijed. Na njima će biti istaknuta osnovna cijena od 48 kuna te dva puta po pet kuna, za dva odvoza kante. No, mjerit će se stvarni broj odvoza kante pa će tako nakon šest mjeseci biti ili doplate od pet kuna po odvozu, ili preplate. Jedino se nadam kako ovo neće nikoga potaknuti da odbacuje smeće u prirodu – kaže Nagrajsalović. Krupni otpad koncesionar više neće biti prikupljan na ulazu u zonu u Brezje već po pozivu. Još su u tijeku dogovori kako pomoći socijalno ugroženim obiteljima te što je s vikendašima i onima koji rade u inozemstvu.

Uređeno je groblje u Pleškovcu te je sanirano klizište koje mu je zaprijetilo. Asfaltirane su staze na groblju i postavljeni rubnici, uređen je ulaz i ograda oko groblja.



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content