PRAZNOVJERJE ILI ISTINA?

VJERAN BAKAI: Dimnjačari donose sreću i kad se ne držite za dugme!

Stvarno, donose li dimnjačari sreću ili ne? Je li sreća veća kad se uhvatimo za gumb? Ili je dovoljno da se dimnjačar “na bijelo” nasmije, a iz tog osmijeha naprosto izlazi sreća?

Odgovore na ova pitanja, bez ulaska u kakvu naučnu ili sociološku raspravu, pokušali su mi dati pravi dimnjačari Vjeran Bakai iz Strahoninca i Mario Petković iz Ivanovca. Oni su već godinama zaposlenici dimnjačarske tvrtke Ivice Zvera iz Čakovca, a sreo sam ih nedaleko “Matulovog grunta” u Frkanovcu. Bili su na svakodnevnim poslovima u mjestima, koja su u sastavu Općine Sveti Juraj na Bregu.

– Čistimo dimnjake, klasične peći na kruta goriva, peći za centralno grijanje, dimnjake… Jako su važne te preventivne mjere, kako bi požara bilo što manje. Na području gdje mi radimo, a to su naselja Brezje, Dragoslavec, Frkanovec, Lopatinec, Mali Mihaljevec, Okrugli Vrh, Pleškovec, Vučetinec i Zasadbreg, koliko se sjećam, nije bilo požara koje bi izazvali neispravni dimovodi – ističe Vjeran Bakai.

Sva naselja obilaze na biciklima, i ljeti i zimi, a domaćin kod kojeg su čistili kada sam ih snimio, Pavel Šopar iz Frkanovca, kaže da je sretan što imaju tako vrijedne i savjesne dimnjačare.

-I moramo biti takvi, jer samo dobro i redovito očišćeni dimnjaci i peći donose sigurnost, a to znaći i sreću na licu mještana. Odatle dolazi i izreka da dimnjačari ljude čine sretnima. Uostalom, pa što treba veća sreća nego kad nema opasnoti od vatre, a kod toga je dugme najmanje bitno – kaže Vjeran.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavio: Ivica Jurgec



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content