Damir Novak, čovjek koji je karikaturom obišao cijeli svijet

Kad se u Međimurju kao i Lijepoj našoj spomene riječ karikaturist, bez dvojbe će svakom ljubitelju karikature na pamet pasti ime Damira Novaka iz Malog Mihaljevca. Taj 61-godišnjak svjetski je slavan, jer je virtualno i u stvarnosti obišao dobar dio svijeta, zahvaljući najprije svojim sposobnostima koje je otkrio još kao osmoškolac. Prve crteže-karikature se ohrabrio javno objavljivati u srednoj školi.

Prve radove je objavio u lokalnom tjedniku Međimurje još davne 1982. godine. Radove su mu objavljivali i mnogi drugi listovi u zemlji Vatrogasni vjesnik, Slobodna Dalmacija, Feferon, Čvorak, Večernji list, Slobodna Dalmacija, Međimurske novine i drugi. Uz objavljivanje u časopisima crtao je i portret-karikature, stripove i karikature za razne namjene, kalendare, sitotisak, maskote i slično.

Član je Hrvatskog društva karikaturista od 1986. godine. Učesnik je većine festivala u zemlji i inozemstvu na kojima je osvajao nagrade čiji popis bi, kako Damir kaže, morao biti poseban i mediji to ne bi mogli „progutati“. Ono što ga posebno raduje i diže na viši pijedestal su članstva i predsjedanja mnogim žirijima za tuzemne i inozemne nagradne izložbe karikatura. Ipak, kako kaže, najponosniji je kada u Međimurje, odnosno Čakovec i „njegov“ Mali Mihaljevec „dopelja“ izložbe od kojih su brojne bile međunarodnog značaja pa je Međimurje upravo preko njega zauzelo vidno mjesto na svjetskoj karti karikature.

Karikatura u suvremenom obliku

Damir se ne prisjeća broja nacrtanih karikatura, „barata“ brojkom oko 7.000 od kojih su posljednje poprimile digitalnu formu jer u nekim zemljama, poput Irana, karikaturu je moguće studirati na fakultetu. Kada govori o kariktaturi sutrašnjice reći će za njih više nisu toliko potrebne vještine crtanja.

-I inače je ideja koja se krije u srži djela važnija od realizacije: netko može biti izvrstan crtač i karikatura može predivno izgledati, no ako ne progovara o problemu, ako njezina srž nije utjecala na publiku, cilj nije ostvaren, dodaje.
Novak je surađivao s istaknutim hrvatskim karikaturistima poput Ivana Haramije HansaSrećka PuntarićaKrešimira Kvešteka, Zdenka Puhina i drugih, a vezano uz njih Damir će reći:

-Hrvatski karikaturisti priznati su u svijetu, ali malo nas je koji sudjelujemo na svjetskim festivalima i dobivamo nagrade. Malo nas je i u međunarodnim žirijima pa je ovo veliko priznanje. Na žalost, u Hrvatskoj je i premalo tiskovina u kojima se mogu objavljivati karikature, a nemamo ni humorističke podlistke. To je velika šteta jer ljudi su željni humora, pogotovo u vrijeme krize – tvrdi Novak, koji nikada osobno zbog karikature nije imao neugodnosti .

Na upit, koje karikture danas „prolaze“ reći da su to one koje su vezane za politiku i erotiku, ekonomsku krizu, a ističe pozitivne kritike koje dobiva za karikature na temu motiva iz svakodnevnog života, poput neimaštine, besparice i borbe za bolji život. -Što je veće siromaštvo, za nas karikaturiste ima više posla, reći će, pola u šali,pola u zbilji.

Nešto više o Damiru osobno

Završio je Srednju ugostiteljsku školu u Ljubljani , a nakon toga i Srednju vatrogasnu školu u Zagrebu, stekavši zvanje vatrogasnog tehničara. Momentalno je zamjenik načelnika Općine Sveti Juraj na Bregu, prvi je čovjek vatrogasca Malog Mihaljevca pa je to utjecalo i na njegovu obitelj. Njegov otac Ivan, dobro poznat u vatrogasnim krugovima, na čelu vatrogasnih veterana Međimurske županije, a dobrovoljne vatrogaskinje su i supruga Blaženka te unuka Emily. Damir s ponosom dodaje da je i Emily, koja polazi u Graditeljskoj školi razred likovne umjetnosti i dizajna  naslijedivši očevu  „umjetničku krv“.
                           
Povod predstavljanju

Neposredni povod za Damirovo predstavljanje, ako je to uopće trebalo, je vijest karikatura Charlesa Dickensa. Naime,krajem prošle godine od strane sindikata arapskih pisaca u Siriji raspisan je međunarodni natječaj za karikaturu i portret na temu poznatih svjetskih pisaca.

-Moj odabir za portret bio je Charles Dickens, ali ne zbog njegovih djela, već zbog toga što mi se činio prikladnim za karikaturu. Međunarodni žiri odabrao je najbolje radove u konkurenciji autora iz cijelog svijeta, među kojima je i moj rad, a postavljen je na izložbi u zgradi sindikata arapskih pisaca u Damasku.
                           
Kako sutra ?

– Moji slijedeći koraci su vrlo jednostavni, crtanje i promocija karikature, doma u Malom Mihaljevcu, Županiji, državi Hrvatskoj i šire – kaže kratko.

Za kraj smo ga zamolili da iz svog širokog opusa odabere karikature koje su mu posebno „ušle pod krv“.
Kao i svakome, želja mu je da ova vladavina Covida-19 što prije prođe jer mu je „ukrala“ mnogo toga planiranog na polju njemu najljepše sporedne stvari na svijetu.

preneseno s : www.medjimurski.hr
objavio: Mladen Grubić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content