ZANIMANJA Što i kako rade primalja, team leader, arhitekt i slastičar?

Učenici sedmih i osmih razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu imaju prigodu pobliže upoznati brojna zanimanja.

U utorak je organizirano predavanje i radionica učenika sedmih i osmih razreda s gostima. Prva predavačica bila je Karem Cecarko Vidović koja je na zanimljiv način predstavila zanimanje primalje i osnove ovog zanimanja. Prema njenim riječima nema ljepšeg zanimanja na svijetu od pomoći djetetu da dođe na svijet. U primjeni matematike u ovom zanimanju učenicima je zadala konkretan zadatak da izračunaju točan termin poroda prethodno im pojasnivši kako se računa.

Nakon nje je svoje zanimanje team leadera u FlixBusu u Varaždinu predstavila Mia Srnec koja je prije desetak godina bila u jurjevskim osnovnoškolskim klupama. Nakon završetka srednje škole upisala je fakultet diplomiravši ruski i portuglaski jezik. Mia ima zanimljiv i dinamičan posao u kojemu se našla i čeka ju još puno učenja i usavršavanja u želji za napredovanjem. Ona je učenicima zadala dva konkretna matematička zadatka u kojima su trebali pokazati znanje o postocima i računanju aritmetičke sredine.

Luka Gotal je predstavio zanimanje arhitekta te što uključuje ovo zanimanje i koja znanja su potrebna kako bi se moglo kvalitetno raditi kao i što ga još čeka u daljnjem radu i karijeri. On je učenicima dao dva zadatka u kojima je potrebno matematičko znanje, jedan zadatak bio je vezan uz sličnost trokuta i jedan uz mjerilo.

Jedan sat brzo je preletio i učenici su bili zadovoljni onime što su vidjeli i čuli. U petak su učenici osmih razreda imali zajednički sat razrednika, a ovaj puta gost im je bio Antun Kocijan koji im je predstavio zanimanje slastičara. Torte Toni su poznate i on je učenicima objasnio svoj put od početaka i prvih koraka kako je krenuo u ovaj slatki magični svijet pa do fenomenalnih torti koje sada radi i koje oduzimaju dah. Ni on nije gotov u svom radu i usavršavanju, najnovija ideja su mu ruže do kojih je došao u svojim kontaktima s Engleskom i stalno se nalaze novi poticaji za daljnje usavršavanje i poboljšanje kvalitete. Učenicima se ovo predavanje jako svidjelo jer su na kraju složno brzinski pojeli jednu veliku preukusnu tortu.

U svim dosadašnjim predavanjima i radionicama učenici sedmih i osmih razreda čuli su mnoštvo korisnih stvari o različitim zanimanjima. Redovito se ponavljaju priče o upornosti, ustrajnosti, ljubavi prema poslu, kako su svi nailazili na veće ili manje poteškoće tijekom svog obrazovanja, učenja i karijere, ali kako je potrebno puno ustrajnosti i rada da bi se na kraju uspjelo. I svi naglašavaju da učenje nikada ne prestaje.

Kako bi i učenici bili što više uključeni u priču o zanimanjima i kako bi se što bolje pripremili za odabir škola i smjerova koji je pred njima dobili su zadatak izraditi prezentaciju o tri smjera koja namjeravaju upisati, u kojim srednjim školama su ta zanimanja, koji su uvjeti upisa, koliko im traje školovanje, koje predmete će imati u srednjoj školi, hoće li imati praksu, gdje mogu raditi s tim zanimanjima, a iz matematike im je još dodan zadatak pronaći primjenu matematike u tom zanimanju.

preneseno s: www.emedjimurje.hrScroll to Top Skip to content