Anja Slovenc na državnoj maturi “rasturila” s predmetom koji nikad nije imala

Anja Slovenc (18) iz Brezja ovogodišnja je maturantica Graditeljske škole Čakovec u kojoj je stekla zanimanje dizajnera unutrašnje arhitekture, no pristupanjem državnoj maturi drastično je zaokrenula svoj životni put.

Na državnoj je maturi postigla visoke rezultate pa je tako iz matematike ostvarila 95% točnosti, a iz engleskog i hrvatskog jezika po 85%. Ono što je u njezinoj priči neobično jest to da je ispit iz psihologije riješila s visokih 92% točnosti, odnosno odličnom ocjenom, iako taj školski predmet nije nikada bio dijelom njezinog srednjoškolskog obrazovanja.

Anja je već krajem trećeg razreda počela pretraživati studijske programe ponuđene na web stranici Postani student, a posebno ju je privukla logopedija, iako ni u kom pogledu nije slična dizajnu.

– Oduševljenje logopedijom malo je splasnulo kad sam vidjela da za izborni predmet treba odabrati biologiju ili psihologiju, od kojih nijednu nisam imala tijekom srednje škole pa sam nastavila pretraživati dalje. Unatoč tome, nešto me ipak vuklo logopediji pa sam po forumima i na samoj stranici Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pokušala doznati što više informacija. Što sam više informacija dobila, to me smjer više privlačio – objašnjava Anja

Za osam od deset studijskih programa, koje je Anja prijavila za državnu maturu, bio je potreban položen ispit iz psihologije. Kako Anja voli izazove, odlučila je pokušati, kupila je priručnike, posudila udžbenike i krenula učiti gimnazijsko gradivo, a s vremenom je u svemu tome pronašla sebe i učenje joj više nije predstavljalo nikakav problem.

Posebno joj je postala zanimljiva razvojna psihologija jer, kako kaže, zaintrigiralo ju je kako se čovjek ne samo tjelesno, već i kognitivno i emocionalno razvija tijekom života.

Nezamjenjivu pomoć u njezinoj pripremi za ispit pružio joj je Davorin Zorko, profesor psihologije u Ekonomskoj i trgovačkoj školi te Gimnaziji Josipa Slavenskog.

– Preko prijateljice sam stupila u kontakt s profesorom te dogovorila pripreme. On mi je mnogo pomogao, ne samo veznao uz gradivo mature, nego i brojnim savjetima u vezi učenja, ponavljanja i dobrim preporukama za volontiranje u Centru za odgoj i obrazovanje gdje sam i skupila najviše informacija o smjeru kojim se želim baviti. Upravo su me te informacije od samih logopeda učinile u potpunosti sigurnom da se time želim baviti ostatak života – nadovezuje se Anja.

Anja je ostvarila zacrtano pa postaje studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. U daljoj budućnosti namjerava otvoriti privatnu praksu, no zasada joj je želja samo što se bolje snaći u Zagrebu i u novom životu koji je pred njom.

Naša joj redakcija čestita na uspjehu te joj želi svu sreću.



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content