Promocija zbirke pjesama našeg župljanina Danijela Kralja

U dvorani Matice Hrvatske u Čakovcu 16.05.2014. održana je promocija treće zbirke pjesama Danijela Kralja. Uz veliki broj zaljubljenika u poeziju, uvodno slovo i o zbirci govorio je prof.dr.Stjepan Hranjec, dok posebnim nadahnutim riječima zahvale autoru Danijelu Kralju obratio se je recenzent prof.dr.Vlado Panžić. Isti je istaknuo autorovo izvrsno poznavanje hrvatske i svjetske književnosti. Nema dvojbe da je u našim rukama vrlo zanimljiva, izazovna knjiga koja zaslužuje smireno i pomnjivo čitanje, sustavnu raščlambu i razgovijetno odgovaranje na mnoga nametljiva pitanja. U skladu s time svrhovito je istaknuti uvodne tvrdnje: Kraljeva je zbirka pjesama,izvorni, ugodni, radosni i začudni pjev. Plemeniti je zaziv i poticaj ljubavi prema bližnjem. Neobična je sprega i istodobna igra snova i zbilje. Poziv je na radost(s ruba sna). Ponuda je svijetlosti (umjesto tame). Samozatajna je poetska promidžba kršćanskog ćudoređa. Čvrsta i poticajna je sveza zvučnih ugođaja. Jasno je usmjerena na “grijanje naših duša“, utemeljena nada i promidžbu ufanja u“bolje sutra“ (iz Predgovora zbirke pjesama Vrijeme za snove)

Ti možeš sve!
Malo snage,malo vjere,
malo volje,malo želje,
još koji trenutak
i cilj je dostižan!

Što god da o sebi misliš,
ti možeš sve
i nema niti će ikad biti
takve opasne krivine
koja bi te spriječila
da polatiš u visine!

Ako se i pojave krivudave staze,
one su samo da te probude,
a ne da te zaustave u tvojim planovima,
stoga hrabro kreni i kad je najteže,
čak i kad prepreke prijete da te zgaze,
nije kasno, nade uvjek ima!

Danijel Kralj

Nakon recenzenta obratio nam se je autor Danijel Kralj koje je sve prisutne ohrabrio i pozvao na Optimizam koji u današnje vrijeme svima nama je potreban. U svom nadahnutom govoru publike je nekoliko puta svojim pljeskom učinila prekid i na taj način zahvalila pjesniku Kralju na zaista divnim stihovima prožeti vjerom u Boga i brata čovjeka. Kao gosti  svojom pjesmom predstavljanje zbirke  uzveličali su Muška vokalna skupina crkvenog zbora Sv. Jurja na Bregu, dok učenici Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Svetog Jurja na Bregu zajedno sa svojim voditeljem učiteljem Alenom Barbićom recitirali su stihove pjesama iz predstavljene zbirke. Bila je to zaista večer za pamćenje.

Danijel Kralj rođen je 03.siječnja 1987. u Čakovcu. Završio je prva četiri razreda osnovne škole u Zasadbregu, posljednja četiri u Svetom Jurju na Bregu, a jezičnu gimnaziju u Čakovcu. Sada je student pete godine kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Unatoč sljepoći bio je vrlo uspješan na natjecanjima u poznavanju hrvatskog jezika, pa je u osnovnoj školi dva puta bio županijski prvak izborivši tako nastupe na državnom natjecanju gdje je osvojio oba puta drugo mjesto, dok je kao gimnazijalac bio prvi, drugi i treći na županijskom natjecanju. Godine 2003. dobitnik je druge nagrade na “Goranovom proljeću“ u Lukovdolu u kategoriji osnovnih škola Republike Hrvatske i bio je gost u slovenskoj Vinici na Župančićevim susretima. “Vrijeme za snove” treća mu je  zbirka pjesama nakon “Puta do ljubavi, mira i sreće” iz 2000. i “Mojih lutanja” iz 2004.

Zbirka pjesama može se nabaviti u župnom dvoru po cijeni od 50 kn i sav novac od prodaje knjiga ide autoru Danijelu Kralju!
Unaprijed Hvala!

preneseno s: www.zupa-svetijurajnabregu.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content