U Svetom Jurju na Bregu iščekuje se dovršetak dvorane

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu održana je konferencija za novinare povodom nastavka radova na dvorani. Dogradnja škole i izgradnja sportske dvorane trebali su biti gotovi u listopadu 2012. godine, ali… Na današnjoj konferenciji za novinare su bili predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, ravnatelj škole Mladen Beuk, načelnik općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, pročelnik Upravnog odjela Međimurske županije Alen Kajmović, direktor TEAM Građenje d.o.o. Mursko Središće Marijan Krajačić i Dragutin Matotek iz Međimurje Investa.

Mladen Beuk: „Suradnja s Općinom je na visokom nivou“

Ravnatelj škole Mladen Beuk rekao je da matična i područna škola Zasadbreg ukupno imaju 24 razredna odjeljenja. Školu u Pleškovcu pohađa 369 učenika, a područnu 45. Kako škola ima 12 odjela u predmetnoj nastavi i 12 učionica na raspolaganju događa se da se dopunska nastava ili neki sat izvannastavne aktivnosti odvijaju na hodniku. Niz godina satovi tjelesne i zdravstvene kulture izvode se u prilagođenoj učionici od 56 metara kvadratnih. U školi se broje dani da se napokon krene s radovima. Ravnatelj je istaknuo da je suradnja s općinom na visokom nivou.

Anđelko Nagrajaslović: „Ćudljiva konstrukcija cijena Fenixa“

Lokacijska dozvola izdana je u kolovozu 2005. godine, a građevinska u listopadu 2006. godine. Ministarstvo regionalnog razvoja odlukom o odabiru u postupku javne nabave odabralo je tvrtku Fenix iz Slavonskog Broda u rujnu 2010. godine. Iako se znalo da je ta tvrtka imala puno repova iza sebe i već je tad postajala realna bojazan da neće sve dobro završiti, a i sam troškovnik je ukazivao da mnoge stvari nisu u skladu s realnim troškovima.

Tvrtka Team se žalila na ovu odluku, no ona je u veljači 2011. godine odbijena i u ožujku je potpisan ugovor s Fenixom. Početkom kolovoza izvršena je primopredaja tehničke dokumentacije i krenulo se na posao. Rok za dovršetak radova bio je 15. listopad 2012. godine. Nakon početnog zamaha i napravljenog posla s gradilišta su polako nestajali radnici i uglavnom se radilo sporadično i bilo je jasno vidljivo da je tvrtka u golemim problemima.

Nakon što je probijen prvi rok da izgradnju drugi rok završetka je bio 15. prosinac 2012. pa kako ni od toga nije bilo ništa treći rok je bio 15. ožujak 2013. godine. Ništa se nije pomaknulo s mrtve točke pa je 24. travnja raskinut ugovor s Fenixom. Škola u Pleškovcu bila je jedna od sedam školskih objekata koje napušta Fenix kao izvođač radova na području Hrvatske. Do 15. ožujka 2013. vrijednost izvedenih radova Fenix d.o.o. iznosi 8 milijuna kuna od ugovorenih 12. Temeljem raskida ugovora s  Fenixom naplaćena je bankarska garancija u iznosu 1.3 milijuna kuna, koja se dijeli između Ministarstva regionalnog razvitka i fondova Europske unije (60%) i općine  Sveti Juraj na Bregu (40%). Razlika u cijeni prema ugovornom troškovniku Fenix-a za završetak radova, iznosi oko 2 milijuna kuna.

U srpnju 2013. godine Općina Sveti Juraj na Bregu kreće u akciju. Napravljen je dodatak ugovoru o zajedničkom financiranju između Ministarstva regionalnog razvoja i općine, preuzimanje obveze na općinu za raspisivanje novog natječaja za dovršenje objekta škole i dvorane. U rujnu prošle godine je objavljen natječaj u elektroničkom oglasniku javne nabave za nastavak radova na gradnji škole i dvorane. U listopadu je bilo javno otvaranje ponuda od pet izvođača: TEAM Građenje, Đurkin, Međimurje graditeljstvo, TIM gradnja, Kulić invest. Krajem studenog odlučeno ja de je posao dobio TEAM Građenje d.o.o. Mursko Središće.

Na odluku se početkom prosinca žale Đurkin d.o.o. Čakovec i Tim-gradnja Zagreb, no već sredinom siječnja ove godine stiže rješenje državne komisije za kontrolu javne nabave o odbijanju žalbe poduzeća Tim-gradnja d.o.o. Zagreb kao neuredna i nakon toga rješenje o odbijanju žalbe poduzeća Đurkin d.o.o. Čakovec kao neosnovane.

U ponedjeljak 21. veljače potpisan je ugovor s izvođačem radova – TEAM građenje d.o.o. i izvršena je primopredaja tehničke dokumentacije. Predviđena vrijednost za završetak radova je  5.7 milijuna kuna, a rok za završetak radova iznosi 105 dana.

Investicija iz proračuna općine financirat će se iz kredita, kapitalne pomoći županije 500.000,00 Kn i iz naplaćene garancije poduzeća Fenix. Najopsežniji poslovi do završetka projekta su uređenje okoliša, fasada i sportski pod. Bit će 1 800 metara kvadratnih dogradnje škole i dvorane (postojeća škola ima 1800 metara kvadratnih), 4 učionice, 6 svlačionica, kabineti, mala dvorana te dvodjelna školska dvorana 704 metra kvadratna. Namještaj za opremanje učionica je nabavljen. Tu su još naknadno utvrđeni nedostaci zbog zimskog perioda kao što su proboj vode kroz hidroizolaciju te krovište.

Ono što je izuzetno bitno za sigurnost školske djece jest budući smještaj autobusnog stajališta na sigurniju lokaciju pored škole. Otkupljeno je zemljište na spoju školskog i nogometnog igrališta NK Venera zbog proširenja sportskih i društvenih sadržaja pa će okoliš škole dobiti sasvim novu dimenziju. Uz veliki interes djece i roditelja dvoranu s nestrpljenjem čeka 40 udruga s područja općine što jamči da će dvorana biti u potpunosti iskorištena.

Alen Kajmović: „Raduje što posao izvodi domaći izvođač“

Pročelnik Upravnog odjela Međimurske županije Alen Kajmović rekao je da županija maksimalno podržava izgradnju dvorane u Svetom Jurju na Bregu te da je za to u proračunu osigurano pola milijuna kuna. Uz to konstantni su kontakti s nadležnim ministarstvom da se ovaj posao privede kraju. Raduje što u Jurju posao izvodi domaći izvođač što znači da naši ljudi imaju osiguran posao jedno vrijeme.

Marijan Krajačić: „Djeca bi trebala iduću nastavnu godinu imati dvoranu“

Direktor TEAM Građenja d.o.o. Mursko Središće Marijan Krajačić rekao je da su u tijeku pripremni radovi na gradilištu i primopredaja. Od dana početka radova teče rok od 105 kalendarskih dana za završetak poslova što Krajačić smatra realno ostvarivim. Početkom iduće školske i nastavne godine svi se nadaju da će dvorana biti gotova.

Dragutin Matotek: „S općinom je brže, lakše i učinkovitije“

Dragurin Matotek iz tvtke Međimurje Investa kao stručni savjetodavac rekao je da je pred svima vrlo zahtjevan zadatak jer se preuzimanjem obaveza na općinu Sveti Juraj na Bregu krenulo brže, lakše, spremnije i učinkovitije. Općina je na jednoj velikoj provjeri i skušenju, pred sobom ima veliku obavezu, ali tu su svi preduvjeti da se ostvari planirano.

Sigurnost djece

Valja istaknuti da je škola u sve ovo vrijeme bila gradilište i da je okoliš bio izuzetna opasnost za djecu s obzirom na derutno stanje u kakvom su ga ostavili radnici Fenixa. Savjesnošću djece, roditelja i dosljednošću učitelja ove škole sve je prošlo u najboljem redu i nadamo se da će tako biti do konačnog dovršetka radova. Fenixova krivnja uglavnom se navodi u milijunima kuna i izgubljenom vremenu, ali svojim načinom rada priuštili su mnogo straha roditeljima i učiteljima.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content