Miroslav Turk: „Imamo četiri prvoligaške ekipe“

Streljački klub Zelenbor iz Brezja vrlo je specifičan klub u našem kraju, ali i u cijeloj državi. Mjesto s nekih osamstotinjak žitelja ima četiri prvoligaške ekipe u streljaštvu. Kako je prošla streljačka 2013. godina pitali smo trenera kluba Miroslava Turka.

eMedjimurje.hr: Na samom smo kraju godine, koliko ste zadovoljni u Streljačkom klubu Zelenbor godinom koja je za nama?

Turk: Zadovoljni smo rezultatima gotovo svih ekipa, a posebno napretku mlađih kategorija. U prvenstvu je muška ekipa osvojila peto mjesto, a ženska ekipa deveto, što je očekivani rezultat, planiran na početku sezone. Najveći napredak ostvarila je ekipa kadetkinja koja je u hrvatskoj ligi osvojila četvrto mjesto, dok su nam kadeti bili deveti.
Pojedinačno, ove jeseni posebno se istaknuo naš senior Karlo Vrančić. U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, koje se krajem veljače održava u Moskvi, ispunio je „B“ normu te se po rezultatima nalazi na drugom mjestu iza našeg olipmpijca, Petra Gorše. Zanimljivo da je Karlo bolji od Bojana Đurkovića, koji je na olimpijadi u Londonu osvojio peto mjesto. Pred njim su još dva kvalifikacijska natjecanja u siječnju (Maribor i Split) te ispuni li propisanu „A“ normu imali bismo četvrtog reprezentativca iz našeg kluba u posljednjih desetak godina. Bilo je i rezultata kojima nismo zadovoljni, primjerice ispadanje seniora u polufinalu kupa.

eMedjimurje.hr: Imate četiri prvoligaške ekipe što je zaista rijetkost ne u međimurskim, već i u hrvatskim okvirima. Kako to uspijevate?

Turk:  Da, imamo čak četiri prvoligaške ekipe, to su seniori, seniorke, kadeti i kadetkinje. Klub na prvoligaškoj razini djeluje od 1994. godine. Osvojili smo četiri ekipna seniorska naslova prvaka države te desetak pojedinačnih, što u konkurenciji 180 hrvatskih klubova i nije lako. Do sada su naši natjecatelji četrdesetak puta nastupali za državnu reprezentaciju i pritom osvojili dvije brončane medalje s juniorskog svjetskog prvenstva. No, mi se time ne zadovoljavamo. U posljednje vrijeme imamo 5-6 iznimnih talenata u mlađim kategorijama, od kojih bi netko u budućnosti trebao postati vrhunski sportaš.

eMedjimurje.hr: Koliko aktivnih članova trenutno imate u klubu, kako izgleda njihov radni tjedan? Koliko djece je uključeno u rad?

Turk: Trenutno u klubu trenira 28 strijelaca.  Od toga je 23 natjecatelja mlađih od 18 godina. Mlađe kategorije treniraju tri puta tjedno, dok neki seniori treniraju i više. To je premalo u odnosu na našu konkurenciju iz drugih mjesta, jer oni treniraju svakodnevno. Njihovi treneri su profesionalci, što im omogućuje svakodnevno treniranje. No, u rezultatima ne zaostajemo puno za najboljima. Zbog prostornih mogućnosti u Brezju (samo 6 streljačkih mjesta) nemamo mogućnost za veće povećanje broja članova. Šteta je da streljana u Čakovcu zjapi prazna, a mi se mučimo s prostorom.

eMedjimurje.hr: Koje su još planirane aktivnosti do kraja godine, a kakvi su planovi i želje za iduću godinu?

Turk: Odmah po Novoj godini organiziramo školu streljaštva za djevojčice i dječake od 4. do 6. razreda. U siječnju se nastavlja prvenstvo za sve kategorije, a Karlo Vrančić ima tri kvalifikacijska nastupa za Moskvu (Maribor, Split i München). Pred nama je u rujnu i Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, pa bi i ljeto moglo za neke biti radno vruće.
Želja nam je da Karlo ispuni kvalifikacijske norme, seniori i seniorke ponove prošlogodišnje rezultate, a kadetkinje osvoje medalju na državnom prvenstvu. Za jesen planiramo pripremiti dva – tri juniora i juniorki za ulazak u hrvatsku reprezentaciju. Planova i želja ima puno, ali najviše ipak ovisi o motivaciji i radu samih strijelaca.

eMedjimurje.hr: Imate puno putovanja i troškova, kako se snalazite s financijama?

Turk: Naš proračun se iz godine u godinu sve više smanjuje pa smo ove godine propuštali neka pripremna natjecanja koja ranije nismo. Cilj nam je osigurati sredstva za potrošni materijal (municija i mete) i nastupiti na svim službenim natjecanjima. Ove godine ispucali smo oko sto tisuća metaka, što mislim da je najviše do sada.
Odlična vijest je da smo na natječaju HOO-a dobili tri nove zračne puške, koje koštaju 45 000 kuna te smo i time poboljšali uvjete za najbolje strijelce. Na natjecanja se vozimo kombijem DVD-a Brezje, za što ne plaćamo nikakav najam, na čemu im ovim putem zahvaljujemo.
Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije je streljaštvo u novom pravilniku unazadila pa dobivao manje sredstava nego ranije. Na sličnoj kategorizaciji HOO-a streljaštvo je na drugom mjestu (u konkurenciji svih olimpijskih i neolimpijskih sporova) . Ispred nas su u Međimurju gotovo svi neolimpijski sportovi (npr. športski ribolov, karate, kuglanje). Očito je da su kriteriji države različiti od kriterija Međimurja.

eMedjimurje.hr: Poruka za kraj za posjetitelje našeg portala bila bi…

Turk:  Svima želim puno zdravlja i uspjeha u 2014. godini.

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content