Projekt “Zaštitimo leptire plavce” u Gimnaziji Čakovec

ESFALP (European Schools for a Living Planet), odnosno Europske škole za živući planet inicijativa je u organizaciji WWF-a Austria (World Wildlife Fund) i Zaklade Erste kojoj je cilj promicanje i podizanje svijesti o važnosti zaštite prirode. Gimnazija Čakovec treću godinu za redom uključila se u ovaj europski projekt uz škole iz deset europskih zemalja.

Nakon edukacije u austrijskom gradu Illmitzu, u Gimnaziji je osmišljen projekt Zaštitimo leptire plavce koji uz profesora Andriju Bacingera provode učenici: Kevin Kutnjak, Monika Ključarić, Josipa Horvat, Lucija Jambrović, Regina Novak, Sara Novak, Andrija Dodlek, Lovro Kadi i Paula Ilijaš. Zadaća učenika jest educirati građane, posebice mladež, o lokalitetu Bedekovićeve grabe i njegovim stanovnicima – leptirima plavcima koji su ugrožena vrsta. U tome gimnazijalcima pomažu profesorica Željka Kadi te gimnazijski profesori biologije.

Provođenjem ankete, predavanjima i radionicama o leptirima i Bedekovićevim grabama gimnazijalci žele potaknuti mlade da se brinu o ugroženim vrstama i da čuvaju prirodu kako bi ona bila bolje stanište za sve nas. O tome redovito pišu blog kako bi sudionike ESFALP-a iz svih zemalja izvijestili o tijeku svojega projekta.

Tijekom veljače proveli su anketu o poznavanju lokaliteta Bedekoviće grabe i leptira plavaca. U anketi je sudjelovalo 168 učenika osnovnih i srednjih škola (osnovne škole u Prelogu, Svetom Martinu na Muri, Svetoj Mariji i Svetom Jurju na Bregu te Gospodarska škola Čakovec i Gimnazija Čakovec). Anketirani su učenici u dobi od 13 do 19 godina. Analizom ankete gimnazijalci su utvrdili da 70% ispitanika nije čulo za Bedekovićeve grabe, ali ih je polovica čula za livadne plavce i 78% njih znalo je da su to leptiri.

Nadaju se da će na kraju  projekta puno više mladih znati da u našoj županiji  žive ugrožene vrste leptira te da će stoga više brinuti o zaštićenosti flore i faune. Kako i sama ekipa WWF-a piše na svojim Facebook stranicama: moramo znati raspolagati prirodnim resursima koji su nam dostupni i prestati zagađivati okoliš. (Paula Ilijaš)

preneseno s: www.emedjimurje.hr

 



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content