Pri kraju su istraživanja mitskih krajeva i mjesta u Gornjem Međimurju

Udruga Matapur, kojom predsjeda poznata međimurska etnologinja i antropologinja Lidija Bajuk, krajem 2010. godine zajedno je s Filozofskim fakultetom u Zagrebu – odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju – pokrenula etnografska terenska istraživanja u Gornjem Međimurju. Sada su ta istraživanja mitskih krajeva i mjesta u gornjem Međimurju pri kraju, a rezultati istraživanja bit će predstavljeni ove jeseni, točnije 28. i 29. rujna u Štrigovi u Državnom arhivu za Međimurje.

U suradnji s partnerima projekta Općinom Štrigova, Turističkim uredom Štrigova, Državnim arhivom za Međimurje i Međimurskom županijom ondje će biti predstavljeno sve što su sakupili u protekle dvije i pol godine. Doći će i 42 stručnjaka i znanstvenika, od njih 5 akademika, koji će u svojim znanstvenim radovima govoriti isključivo o gornjem Međimurju.

Kao nastavak projekta slijedeće godine bit će objavljen i zbornik radova- što je važno jer će se tako sva ta građa konačno naći na jednom mjestu. Tu će biti uvršteni i zapisi, odnosno učenički radovi, koji su nastali kao rezultat etnografskih akcija Lidije Bajuk i njenih učenika iz 3. OŠ Čakovec, kao i sva kazivanja skupljena u 2 i pol godine istraživanja.   Nakon toga projekt se seli u donje Međimurje, gdje će se po istom ključu u naredne 3 godine vršiti istraživanja etnografske tradicije.

Cjelokupna prikupljena građa iz Međimurja zatim će biti transkribirana i digitalizirana te će biti dio budućeg Centra nematerijalne kulture Međimurja. Centar će biti mjesto interaktivne komunikacije između korisnika i zaposlenih ondje, a ondje će se nalaziti i tradicijska glazba Međimurja, kao i sva pučka predajna baština i običaji. Dakle, sve ono što ulazi u definiciju nematerijalne kulture naše županije.

Dodatan vjetar u leđa je što Lidija Bajuk odnedavno radi i kao asistentica u zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku na projektu Zaštite nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Njoj je cilj, iako se ne bavi samo Međimurjem u svom poslu, da tradicijski napjevi Međimurja dođu na Listu zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH, a onda i na UNESCO-vu listu.L

preneseno s: www.ecakovec.com



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content