Bedekovićeve grabe – 10 godina zaštite

Odlukom Skupštine Međimurske županije od 06. prosinca 2002. godine vlažne livade na lokalitetu Bedekovićeve grabe u općini Sveti Juraj na Bregu proglašene su spomenikom prirode. Lokalitet Bedekovićeve grabe stanište je ugroženih vrsta leptira plavaca (rod Maculinea) – velikog livadnog plavca (Maculinea teleius Bergstr.) i zagasitog livadnog plavca (Maculinea nausithous Bergstr.).  Spomenik prirode obuhvaća površinu od 13 ha.

Na vlažnim livadama na lokalitetu Bedekovićeve grabe značajno mjesto zauzima i biljka velika ili ljekovita krvara (Sanguisorba officinalis L.) te mravi iz roda Myrmica. Da bi se očuvala  bioraznolikost Bedekovićevih graba potrebno je nastaviti tradicionalno održavanje livada košanica: – kositi dva otkosa godišnje (za sijeno i otavu), – održavati prirodne livade košanice bez upotrebe umjetnih gnojiva, – bez unošenja novih vrsta i preoravanja, – ne iskapati drenažne kanale radi isušivanja vlažnijih dijelova livade.

Povodom 10 godišnjice proglašenja zaštite Bedekovićevnih graba, Ustanova je u suradnji s Općinom Sveti Juraj na Bregu obilježila godišnjicu zaštite i to u četvrtak 6. prosinca 2012. godine u prostorijama Općine Sveti Juraj na Bregu.

Sudionicima koji su pridonijeli proglašenju zaštite lokaliteta te pojedincima koji aktivno doprinose istraživanju i upravljanju područjem dodijeljene su zahvalnice.



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content