NA DANAŠNJI DAN: Srušen zvonik župne crkve Sv. Jurja na Bregu, a urušilo se i pola crkve!

Na današnji dan, 4. lipnja 2008. godine u 14 sati i 15 minuta, iznenada se srušio zvonik župne crkve Sv. Jurja u župi Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju. Urušilo se pola crkve, a dijelovi kompletno srušenog zvonika ležali su zdrobljeni i razbacani po zemlji.

Nešto takvoga ovaj kraj ne pamti. Pogled na prizor ledi žile, ljudi plaču, mole se bogu… Strašno zlo nas je snašlo. Bog nas opominje! Velikoj tragediji svjedočio je i naš novinar.

Dogodilo se to prilikom izvođenja radova na hidroizolaciji crkve, vjerojatno zbog narušene statike. Samo jedan od desetak radnika tvrtke iz Ludbrega, koja je izvodila radove, lakše je ozlijeđen. Vrh crkvenog zvonika srušio se na okolni cintor, a veći dio zvonika visokog 50 metara u svom je padu urušio polovicu crkve, odnosno dio krovišta i svetište s glavnim oltarom, te oštetio pokrajnje oltare. Gotovo je potpuno urušeno i uništeno svetište te barokne crkve iz 1756. g., jedne od najljepših u Varaždinskoj biskupiji koja se ponosila vrijednim freskama pavlina Ivana Krstitelja Rangera.

Zvonik te crkve na početku međimurskih brežuljaka bio je vidljiv iz mnogih pravaca, pa tako i iz Čakovca i Varaždina te susjednih zemalja, a bio je drag, prepoznatljiv i najvidljiviji međimurski simbol.

Dan ranije u nadzornom pregledu radove na hidroizolaciji i sanaciji crkve obišli su predstavnici Konzervatorskog zavoda iz Zagreba i nadzorne tvrtke te zapisnički konstatirali da se radovi izvode po pravilima struke i izvedbenom projektu.

Tadašnja načelnica Općine Sveti Juraj na Bregu Dragica Vugrinec, ing. građ., izjavila je za predstavnike medija kako ne želi prejudicirati ničiju krivnju, no s obzirom na to da je i sama građevinski stručnjak, ocjenjuje kako su glavni krivci izvođači radova i nadzorna tvrtka koja je dopustila izvođenje tako rizičnih radova, dok je glavni razlog zasigurno kiša koja je omekšala i natopila temelje koji su bili otkopani u dubinu od dva metra.

Naglasila je kako je osobno prije neki dan pregledala radove i nije joj jasno kako je izvođač radova mogao otkopati gotovo čitavu crkvu i dio cintora, bez da je usporedno sanirao radove nasipavanjem otkopanog. Dan prije urušavanja na tom području pala je znatna količina oborina, što je zasigurno pridonijelo tragediji u kojoj je stradao zaštićeni spomenik kulture 1. kategorije. Naglasila je kako radove na obnovi crkve i sam nadzor izvode tvrtke koje su ovlaštene za takve radove i izvode ih po čitavoj Hrvatskoj. Načelnica je kazala kako je Ministarstvo pomoglo radove s 400.000 kuna, a uložena su i općinska i župna sredstva u obnovu i očuvanje crkve, kojoj je najveći problem svih proteklih godina upravo vlaga koja je oštećuje.

Podsjetila je da su prije samo dva mjeseca završili radovi na obnovi krovišta kako bi se crkva zaštitila s gornje strane, a sada se zbog radova na zaštiti crkve s donje strane dogodila tragedija s neprocjenjivom materijalnom štetom na spomeniku kulture prve kategorije.

Tadašnji župnik i počasni kanonik preč. Ivan Kozjak, vidno potresen događajem, kazao je kako su radove izvodili majstori koje su preporučili upravo konzervatori. Izjavio je kako se osjetilo podrhtavanje poput potresa, da bi se nakon toga uz buku urušio toranj i dio crkve u velikom oblaku prašine. Izrazio je žaljenje što se crkva urušila u posljednjim etapama obnove, nakon što je kroz niz godina bila obnavljana iznutra, a zatim se počelo i s vanjskom obnovom. Sreća je što u toj velikoj tragediji što nitko nije ozbiljnije stradao.

Mjesto događaja ubrzo je obišao i ondašnji varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je kazao kako je tragedija velika. “No, srušena je kamena crkva, ali hvala Bogu, nitko od žive Crkve nije stradao te nema ljudskih žrtava, što je najvažnije”, istaknuo je biskup dodavši da je to bio zaista lijep spomenik kulture koji je sada uništen i koji će se zasigurno ponovno izgraditi kako bi se u njemu okupljala živa Crkva.

Mjesto urušavanja zvonika župne crkve Sv. Jurja u župi Sveti Juraj na Bregu zajedno s izvođačem radova iz tvrtke “Euro line” iz Ludbrega obišao je i nadzornik dipl. ing. građ. Božidar Magdalenić iz tvrtke “Geoexpert projekt” Zagreb koji je nakon razgledavanja crkve, koja je znatno razrušena u dijelu svetišta, izjavio kako će se pravi razlog otkriti kada se ruševine počnu uklanjati.

Inače, natječaj za izvedbu hidroizolacije temelja crkve provelo Ministarstvo kulture i za taj posao kao izvođača izabralo tvrtku “Euro-line” d.o.o. iz Ludbrega, vlasnika Slavka Blagaja. Projekt je bio vrijedan 435.000 kuna. Projektnu dokumentaciju po istom je natječaju izradila tvrtka “Geoexport projekt” iz Zagreba, vlasnika dipl. ing. građ. Božidara Magdalenića, a ista je tvrtka odabrana za provedbu nadzora gradilišta.

Općina Sveti Juraj na Bregu izrazila je želju da se župna crkva što prije obnovi, u čemu je dobila i podršku na sjednici grado/načelnika svih međimurskih gradova i općina, održanoj u petak 6. lipnja 2008. u Čakovcu. Otvoren je poseban poslovni račun za prikupljanje donatorskih sredstava za obnovu na koji je Općina Sveti Juraj na Bregu prva uplatila sredstva.

Crkva je danas ljepša nego ikad. Potpuno je obnovljena (osim cintora) i ponovo je ponos žitelja Općine Sveti Juraj na Bregu, Međimurja i cijele Hrvatske. I nadalje predstavlja jednu od najljepših i najprepoznatljivijih vizura Međimurja, ali je i upozorenje svima što se sve može dogoditi kad se na pravilan način ne čuvaju ovako vrijedni spomenici kulture.

Ovaj put, srećom nije bilo ljudskih žrtava!

Kako je to izgledalo pogledajte u našoj foto-reportaži.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavio/foto: Ivica Jurgec

Scroll to Top Skip to content