Kristina Pongrac: Spoj umjetnosti, ekologije i aktivizma

Svoje radove izlagala je u SAD-u, Kini, Izraelu, Egiptu, Italiji, Srbiji, Hrvatskoj i drugdje, a povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, njezinu samostalnu izložbu koja je uključivala dvanaestak eksponata, okupljeni su imali priliku pogledati u Kreativno edukativnom centru Murai u Lopatincu 23. svibnja 2024. godine.

Kristina Pongrac multimedijalna je umjetnica s adresom u Donjoj Dubravi, a svoj profesionalni razvoj započela je Graditeljskoj školi Čakovec upisavši smjer dizajn unutarnje arhitekture. Školovanje je nastavila na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a potom se etablirala kao inovativna interdisciplinarna umjetnica koja uspješno kombinira umjetnost, aktivizam i ekologiju.

-Kontinuirano je aktivna u području ekologije i kulture kroz suradnje na raznim projektima, kustosiranjem izložbi te kao predavačica na likovnim i ekološkim radionicama. Svojim djelovanjem pridonosi razvoju senzibiliteta za lokalnu zajednicu i njezinu kulturu i umjetnost, često podižući svijest o problemima zaštite okoliša, kao i pomažući u razvoju individualnih vrijednosti i kompetencija, stoji u opisu izložbe, a osim privatnih i institucionalnih zbirki, njezini su radovi obogatili javne prostore i postali prepoznati i u stručnim publikacijama. Živi i radi uz Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Donjoj Dubravi, poznat kao Europska Amazona.

Okupivši se u centru „Murai“, zainteresirani su imali priliku slušati njezino predavanje o svakom od njezinih 12 izloženih eksponatu nastalih na principima eko aktivizma i metodama aproprijacije, reciklaže i upcycleinga diljem Hrvatske između 2014. i 2024. godine. Opisala je tom prilikom jedan od umjetničkih projekata u Svetoj Mariji naziva ‘Undo-Delete-Retry.“

-Uz obalu rijeke su se pojavili veliki betonski blokovi koji su odbačeni kao građevinski otpad, a koji vizualno narušavaju sklad prirode, ali i predstavljaju opasnost za ribiče i mještane koji provode vrijeme uz prostor Drave. Umjetnička instalacija nazvana „Undo-Retry-Delete“ bila je izlagana i na Drava Art Biennalu u Koprivnici, a svrha je intervencije bila da velikim crvenim križevima prekrižimo one elemente koji ne pripadaju prirodi, a to su bili betonski blokovi odbačeni uz rijeku. Tom instalacijom željela sam upozoriti na važnost očuvanja okoliša i nužnost zaštite rijeke Drave i riječnog ekosistema, navela je Pongrac.

Njezini radovi su rađeni u kombiniranim tehnikama  monotipije, objekti, instalacije, intervencije, performansi i ambijenti. Vezani su uz određenu situaciju i počivaju na temeljima angažirane umjetnosti. U svom izlaganju, Pongrac je i jasno izdvojila aktivističku komponentu svoga rada naglašavajući koliko inicijative građana i pojedinca uvelike utječu na promjenu percepcije nekog prostora i pozvala na njihovo uključivanje u iste, a koje doprinose očuvanju prirode i prostora te razvoju senzibiliteta za lokalnu zajednicu, njezinu kulturu i umjetnost.

Uz brojne druge, izložbu je posjetio i načelnik općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović. 

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić

Scroll to Top Skip to content