U Pleškovcu besplatna edukacija i radionica o biodinamičkim poljoprivrednim praksama

Ove godine obilježava se 100-ta obljetnica nastanka biodinamičke poljoprivrede.

Naime u lipnju 1924. godine dr. Rudolf Steiner održao je na imanju grofa Carla von Keyserlinka u Koberwitzu u Poljskoj niz od osam predavanja koja su objavljena u njegovoj knjizi Poljoprivredni tečaj duhovno-znanstvene osnove za napredak poljoprivrede, pri tome odgovarajući na zahtjeve poljoprivrednika koji su tražili smjernice vezano za revitalizaciju tla i prirode putem inovativnih poljoprivrednih metoda.

Steinerova predavanja, na kojima je sudjelovalo oko 100 poljoprivrednika i zemljoposjednika iz raznih zemalja, označila su početak biodinamičkog pokreta. Iz toga je nastao tzv. Eksperimentalni krug, u kojem su poljoprivrednici istraživali i primjenjivali Steinerova učenja. Pokret je dobio zamah, što je dovelo i do prve oznake za označavanje hrane naziva Demeter 1928. godine. Danas se biodinamička poljoprivreda prostire na preko 255 700 hektara diljem svijeta, a uzgojem se bavi više od 7000 poljoprivrednika.

Biodinamička zajednica diljem svijeta slavi 100 godina svog postojanja organiziranjem niza radionica, događanja i webinara – s ciljem širenja znanja i same poruke biodinamike koja predstavlja holistički, ekološki i etički pristup poljodjelstvu, vrtlarstvu, hrani i prehrani u kojoj vitalnost ima najveći prioritet.

Ustanova Centar dr. Rudolfa Steinera kao referentni centar za biodinamičku poljoprivredu u Hrvatskoj priključila se obilježavanju ove obljetnice te kroz dodatne edukacije, promocije i radionice o biodinamičkoj agrikulturi nastoji promicati važnost održivih zelenih praksi.

– Stoga vas pozivamo na besplatnu edukaciju i radionicu koja će se održati u nedjelju 26. svibnja 2024. od 11:00 na adresi Holiday Home Lina, Pleškovec 154 a, Lopatinec, Međimurska županija. U sklopu edukacije održat će se predavanje na temu “Kako se riješiti štetnika i korova biodinamičkim metodama” te radionice iskapanja pripravka 500, izrade biodinamičkog komposta te izrade sumporno-vapnene juhe. Edukacije i predavanja će održati ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, dr.sc. Dijana Posavec te Majda Hriberšek iz Udruge za biodinamičku poljoprivredu Ajda Posavje iz Slovenije, pozivaju iz Centra dr. Rudolf Steiner.

Prijave i informacije na info@centar-rudolf-steiner.com ili na 040/655-612.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavio: Luka Maruševec

Scroll to Top Skip to content