Obitelj Turk dala je tri generacije talentiranih strijelaca

Anamarija Turk iz Zasadbrega nije napunila ni 20 godina, a već je prati reputacija nade streljaštva u Hrvatskoj. Nosi županijski rekord u streljaštvu, a prethodne tri godine bila je član hrvatske reprezentacije u streljaštvu. Prethodne godine, 2023., sudjelovala je na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji te drži naslov treće najbolje juniorke, seniorke i prvakinje I. Walter Hrvatske lige. Streljaštvom se bavi od svoje 9 godine, a u međuvremenu, nakon završetka srednje škole, upisala je Učiteljski fakultet u Čakovcu s nadom da će jednom postati i odgojiteljica.

Talent mlade Anamarije nije slučajnost, a čini se generacijski se prenosi s koljena na koljeno već tri generacije. Njezin trener Miroslav Turk njezin je stric. On je bivši natjecatelj i trenera s više od 30 godina iskustva vođenja kluba, a nosi titulu Republički majstor strijelac. Tu je i njezin otac Dragan Turk, također istaknuti strijelac koji je svojevremeno postavio i nekoliko državnim rekorda. Oni su, ističe Anamarija, ne samo podrška, već i uzori.

-Od upisa na fakultet, moja svakodnevica izgleda poprilično slično. Na faksu sam od 8 ujutro, a odmah nakon fakulteta dolazim na trening i tako do večeri. Vraćam se kući na spavanje i tako iz dana u dan. Treniram oko 10 godina. Uživam u ovom sportu, ali istodobno me on i opušta nakon svih tekućih obaveza. Ako mi je bio loš dan, dođem na trening i uspijem razbistriti glavu. Kad treniram, nemam misli i to mi je najboljih tri sata u danu. Želim ići na Olimpijske igre i slijediti tatine stope. On je bio svjetskom i europskom prvenstvu gdje je osvojio brončanu medalju.

Ipak, njezin stric i otac nisu prvi koji su postavili standard u obitelji, već njihov otac, Drago Turk.

-Krenulo je sve mog oca koji je bio jedan od osnivača Streljačkog kluba „Zelenbor.“ Od tada je streljaštvo je u našoj obitelji. Gotovo da se ne sjećamo razdoblja prije toga jer najranije životne uspomene vežem za polazak u streljanju s ocem. To je obiteljska priča, jer kod nas se streljaštvo zadržalo čak tri generacije, rekao je Miroslav.

Obojica su, ističe Miroslav, Anamariji velika podrška.

-Moj brat rijetko propušta naša natjecanja i treninge jer on joj je najveća podrška. To je postala naša obiteljska priča i želimo ju oživljavati kroz generacije, zaključuje.

Uskoro općina Sveti Juraj na Bregu kreće s izgradnjom nove streljane, a time će mladi sportaši dobiti priliku da se nadalje razvijaju, u novoj i osuvremenjenoj dvorani koja odgovara njihovim izvanrednim uspjesima.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozićaktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content