Monografija “Pod zaštitom svetog Jurja i svete Katarine” ugledala svjetlo dana!

U dvorani Murai u Pleškovcu večeras je održana svečana promocija monografije pod nazivom ”Pod zaštitom svetog Jurja i svete Katarine” iz pera povjesničara Mirne Ladašić Turk i Zorana Turka.

Ova monografija predstavlja sveobuhvatan povijesni pregled Općine Sveti Juraj na Bregu i Općine Gornji Mihaljevec, te Župe sveti Juraj na Bregu i Župe svete Katarine dj. mč., koja je nekada bila dio Župe Sveti Juraj. Knjiga nudi daleko više od  povijesnog pregleda. Uključuje bogate podatke o demografskim kretanjima, školstvu, gospodarstvu, manifestacijama i udrugama koje djeluju na području općina. Sve ovo zaokružuje i privlačna turistička prezentacija općina.

– Skupljao sam arhivsku građu i bio sam sretan kada je načelnik Anđelko Nagrajsalović prihvatio moju želju. Na jednom mjestu sada imamo lijepi presjek povijesti, sadašnjosti, onog čime se ova župa i općina mogu podičiti, rekao je na promociji velečasni Ivica Puškadija, nekadašnji župnik Župe Sveti Juraj.

Monografija je bogato ilustrirana fotografijama koje je prikupila Foto grupa OŠ I. G. Kovačića pod mentorstvom Vere Moharić, što je čini još privlačnijom i zanimljivijom za čitanje.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, koji je pozvao sve prisutne da pogledaju monografiju i iznesu svoje impresije.

– Velik dio građe sakupio je velečasni Puškadija, a posebno je vrijedan prijevod spomenice s latinskog, koju smo odlučili tako prevedenu cijelu staviti jer stvarno donosi jako zanimljive stvari u mnogim kontekstima, naglasio je Turk.

– Izazovno je bilo istraživati jer se radi o jako puno naselja u dvije općine. Ovo je prva monografija i vjerujum da će pobuditi interes kod ljudi. Vjerujem da će biti kritični i da će se mnogi sjetiti što bi još moglo biti unutra. Sigurno će ovo biti temelj za neka buduća istraživanja. Ovaj kraj Međimurja do sad još nije imao publikaciju koja bi na stručno-znanstvenoj razini obradila povijesni slijed, dodao je međimurski povjesničar.

Promociju su svojim glazbenim nastupima uljepšali Nikola Mutvar i Tara Vidović.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavila/foto: Sanja Heric

Scroll to Top Skip to content