Astrid Mudri: Hodanje je postalo toliko popularno da su rasprodani gotovo svi nordijski štapovi

Postizborni dan članice Udruge žena „Breza“ Brezje u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Brezje“ obilježile su radionicom nordijskog hodanja. Gošća radionice bila je magistrica fizioterapije i instruktorica nordijskog hodanja Astrid Mudri, a ispred udruge pozdravila ju je predsjednica Sandra Radiković u svom uvodnom pozdravu okupljenima. Tom prilikom Radiković je naglasila kako je radionica organizirana s ciljem da članice, ali i svi drugi okupljeni nauče kako održati svoje zdravlje te kako rekreaciju i sve njezine dobrobiti uključiti u svoju svakodnevicu. 

Mudri je svoje predavanje započela samopredstavljanjem ističući da već dugi niz godina radi u Županijskoj bolnici Čakovec, a potom je publici predstavila nordijsko hodanje i kako ono djeluje na cjelokupno zdravlje. 

-Nordijsko hodanje je uobičajeno, no ubrzano hodanje uz pomoć nordijskih štapova. Može biti aktivnost rekreacijskog i sportskog oblika, a ljudi se ovom tehnikom hodanja koriste za kondiciju, mršavljenje u terapijske svrhe i slično, a uključiti se može svatko bez obzira na dob, spol i kondiciju. Također, ekonomski je isplativ jer su štapovi uz sportske tenisice jedni sportski rekviziti koji su vam potrebni, rekla je Mudri i nastavila: 

-U nekim školama u Europi, nordijsko je hodanje uvedeno u škole jer je društvena komponenta ove rekreacije izuzetno snažna. Ono je uvedeno jer ova tehnika hodanja tjera tijelo da se pravilno drži te pokreće cijeli organizam. 

Samo nordijsko hodanje prvi puta u povijesti javlja se u Finskoj 30-ih godina prošloga stoljeća. Nordijski su skijaši tijekom ljeta trenirali sa štapovima, a kasnije, tijekom 60-ih godina profesorica tjelesnog odgoja Leena Jääskeläinen počela je koristiti “hodanje sa skijaškim štapovima” na satovima tjelesnog odgoja za učenike. Kasnije, kao članica Fakulteta za tjelesni odgoj u Finskoj, nastavila je promovirati vježbanje sa štapovima, a njezine ideje primijetila je Finska središnja udruga za rekreacijske sportove i aktivnosti na otvorenom. U konačnici se Leena izborila da se hodanje uvede u sve škole u zemlji i tako se proširio trend nordijskog hodanja, pojašnjavala je Mudri. 

-S vremenom su dizajnirani štapovi za nordijsko hodanje, a do 2000-e godine u Europi se već formirala skupila od oko 3 milijuna hodača, a danas u Europi ima 300 milijuna hodača. Dakle, kontinuirano raste broj onih koji su se uključili u ovu aktivnost. Koji godinu osniva se svjetska organizacija posvećena nordijskom hodanju, a 2003. godine osniva se i Hrvatski savez nordijskog hodanja. 

Mudri je tom prilikom nakon teorijskog dijela radionice prešla na onaj praktični pokazujući metode pravilnog hodanja, a da se trend širi i svijest o važnosti hodanja šiti i u Međimurju dokazuju jučer popunjene stolice u dvorani. 

Predavanju je prisustvovao načelnik Anđelko Nagrajsalović.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: BL

Scroll to Top Skip to content