VRTIĆ U SVETOM JURJU NA BREGU Greška je ispravljena kako bi zadržali odgojiteljice

Do 27. ožujka poskupljenje za roditelje dvoje djece iznosilo je čak 45 eura…

Krajem veljače održana je sjednica Općinskog vijeća Svetog Jurja na Bregu te je povećana puna ekonomska cijena vrtića s 230 na 300 eura. Učinjeno je to kako bi zadržali odgajateljice.

Ujedno je s 55 na 65 posto povećano sufinanciranje Općine pa je tako cijena za roditelje ostala približno ista – nekih 100 eura.

No vijećnik Tihomir Karničnik tada je upozorio na slučaj roditelja kojima vrtić istovremeno pohađa dvoje djece. Njima je sufinanciranje tada sa 75 smanjeno na, također, 65 posto.

– Njima je najteže, a trošak im je ovime porastao za nekih 30 eura – kazao je tada Kariničnik.

Načelnik Anđelko Nagrajsalović rekao je kako mu računica ne drži vodu. Razmišljao je očito kako je i prije i poslije ukupni zbroj sufinanciranja za dvoje djece ostao “130 posto”. No u međuvremenu su u općinskoj upravi shvatili kako njima računica ne drži vodu te da je Karničnik u pravu.

Sve je stavljeno na papir te je potvrđeno kako za jedno dijete u vrtiću roditelj i dalje mora plaćati oko 100 eura, ali je za drugo dijete u biti riječ o poskupljenju ne od 30, nego čak 45 eura!

Iz minusa u plus

Nastavak priče slijedio je na novoj sjednici Općinskog vijeća, 27. ožujka. Načelnik Nagrajsalović kazao je kako su pravo stanje stvari shvatili prilikom rađenja preciznih izračuna.

– Da bi trošak za drugo dijete, nakon dizanja ekonomske cijene, ostao 60-ak eura, tada bismo u biti morali povećati naše sufinanciranje na 80 posto. Budući da je to već blizu potpunom iznosu, odlučili smo ga i pretvoriti u stopostotno sufinanciranje – iznio je načelnik. Rečeno – učinjeno, vijećnici su se složili.

– Drago mi je zbog ove odluke jer sam upozoravao na slučaj drugog djeteta. Tada sam na brzinu izračunao kako je riječ o 30, a u biti je bila riječ o čak 45 eura poskupljenja – komentirao je vijećnik Karničnik.Konačna odluka je iznimno povoljna za roditelje. Oni s jednim djetetom plaćat će isto, dok oni s dvoje djece sad prolaze mnogo bolje. Umjesto nekih 160 eura i oni će sad plaćati samo tih stotinjak eura za prvo dijete.

Slabo se trudite…

Na kraju su tako s 45 eura poskupljenja, završili na pojeftinjenju od 60 eura. Ostatak pokriva Općina kojoj je tako godišnji trošak za vrtiće (sve stavke) prešao 300 tisuća eura. Pitanje je i dokad će to tako ići te se sve glasnije od države traži da ona plaća odgajateljice, kao što plaća nastavnike.

– Vrtić sufinanciramo za 230 djece, a onih koji istovremeno u vrtiću imaju dvoje djece ima nekih deset posto – kazao je još načelnik Nagrajsalović.

– Vidiš kak se slabo trudite vi mladi! – dodala je u šali vijećnica Dragica Vugrinec gledajući Tihomira Karničnika. No njemu nije za zamjeriti, on ima dvoje djece. I nije se borio za svoj slučaj, jer je starije dijete osnovnoškolac.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3598

preneseno s: www.emedjimurje.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content