POMOĆ NEIZLJEČIVIMA Renata Bermanec i Spomenka Tomašić dobitnice su nagrade ‘Ponos Hrvatske’

One su, naime, u Međimurskoj županiji prije 24 godine osnovale Udrugu za palijativnu skrb ‘Pomoć neizlječivima’

Cijelo to vrijeme zajedno s članovima Udruge, među kojima su volonteri, ali i liječnici te drugo medicinsko osoblje, pomažu teško oboljelim ljudima i članovima njihovih obitelji.

Udruga pruža razne vrste pomoći: od psihološke, pa do posuđivanja medicinskih pomagala. Svojim radom i aktivnostima cjelokupnoj javnosti Spomenka Renata približile su problematiku neizlječivo bolesnih ljudi te palijativnu skrb u Međimurju podigne na vrlo visoki nivo. I zato su Ponos Hrvatske. 

Renata Bermanec iz Preloga diplomirala je u Engleskoj i postala prva hrvatska magistra palijativne skrbi. Sada je zaposlena u čakovečkom Domu zdravlja, koordinatorica je palijativne skrbi u Međimurskoj županiji te predsjednica Udruge Pomoć neizlječivima. Uz sve, pronalazi vremena i za obitelj, posebno za trogodišnjeg sina Andriju, piše HRT.

Spomenka Tomašić iz Lopatinca, pak, medicinska je sestra u Županijskoj bolnici Čakovec, na odjelu kemoterapije. Obje znaju kroz što prolaze pacijenti kojima medicina više ne može pomoći, pa su 2010. godine osnovale Udrugu s ciljem da se bolesnicima i njihovim obiteljima takva teška životna razdoblja barem donekle olakšaju.

– Krenuli smo vidjeti što je to Međimurcima potrebno u palijativnoj skrbi. Ja sam znala da je ona potrebna kao i u drugim zemljama, samo nismo znali konkretno u kojem ćemo smjeru ići. Pomogli su nam župnici u crkvama, po župama smo imale kratka predavanja i ljudima govorile što je palijativna skrb, da bi oni uopće znali što tražiti, kaže Renata.

S vremenom se u sklopu udruge u Čakovcu otvorila i posudionica medicinskih pomagala. Vodi je Spomenka. Članovi obitelji teških bolesnika tu mogu doći svakog utorka i četvrtka te besplatno dobiti ono koje će pacijentu olakšati svakodnevicu.

– U našoj posudionici su najtraženiji bolnički kreveti, toaletna kolica tzv. princeze, hodalice, invalidska kolica, koncentratori kisika, aspiratori, ističe Spomenka. 

Ostatak članka pročitajte ovdje.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: HRT
foto: HRT



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content