Lopatinec: Nikad veći interes poljoprivrednika za EU fondove

Na jučerašnjoj radionici, koju je organizirala Općina Sveti Juraj na Bregu u Domu mladeži u Lopatincu, okupilo se više od 100 poljoprivrednika s područja općine domaćina, Štrigove, Gornjeg Mihaljevca, Vratišinca, Murskog Središća, Svetog Martina, Šenkovca, Nedelišća, Čakovca i pripadajućih naselja, Pribislavca, Belice i Podturna.

Važnost EU fondova i iskorištavanje bespovratnih sredstava stočara, proizvođača voća i povrća u razvoju Općine, ali i cijelog Međimurja prepoznao je općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović istaknuvši: „Na području Općine Sveti Juraj na Bregu registrirano je 170 poljoprivrednih gospodarstava na 4900 stanovnika, što potvrđuje važnost poljoprivrede za naš kraj kao jednog od glavnih izvora prihoda naših mještana. OPG-ovi bi trebali ujedno biti i generatori razvoja kontinentalnog turizma budući da na području naše i susjednih općina ima sve više vikendica za odmor u koje dolaze turisti iz raznih dijelova zapadne Europe, od Njemačke, Austrije do Nizozemske, koji žele kušati domaće proizvode i osjetiti domaću međimursku atmosferu.“

Okupljenima se nakon pozdravnog govora načelnika obratila predsjednica LAG-a „Međimurski doli i bregi“ Sanja Krištofić, koja je podržala inicijativu općine za održavanjem radionice te rekla da jedino zajedničkom suradnjom poljoprivrednika, LAG-ova, lokalne zajednice i kvalitetnih stručnjaka, koji će pripremiti poslovne planove, Međimurje može povući što više bespovratnih sredstava iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike u razdoblju 2023. – 2027.

Aktualni natječaj za proizvođače primarnih poljoprivrednih proizvoda iz intervencije 73.10. predstavili su konzultantica za EU projekte Magdalena Dovečer iz tvrtke NORD consulting d.o.o. te Egon Mudrinić iz tvrtke BUSY GREEN d.o.o. Na raspolaganju je 60 milijuna EUR-a, a visina bespovratnih sredstava po jednom projektu iznosi od  15.000 – 2.000.000 EUR-a. Prijaviti se mogu proizvođači voća (jabuka, krušaka, šljiva, borovnica, malina, aronija, bresaka, marelica i dr.), orašastih plodova (lješnjaka, oraha i dr.), povrća (krumpira, luka, kupusa, kelja, mrkve, celera, salate, rajčice, paprike i dr.), žitarica, ljekovitog bilja, sadnica, lukovica, korijenja, rezanog cvijeća, ukrasnog lišća, živih životinja (svinja, goveda, peradi, kunića, puževa), jaja i ostalih poljoprivrednih proizvoda, koji se ne prerađuju. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 22.01.2024. godine od 12:00 sati do 22.02.2024. do 12:00 sati.

Bespovratna sredstva iznose 65% ukupnih prihvatljivih troškova, a mogu se uvećati do 80% ako se radi o mladim poljoprivrednicima (od 18 do 40 godina starosti, posjeduje stručna znanja, nositelj OPG-a ili vlasnik 50% temeljnog kapitala), odnosno do 100% ako se ulaže u biosigurnosne mjere.

„Poljoprivrednici putem ovog natječaja mogu ulagati u izgradnju i opremanje objekata za životinje, plastenike, staklenike, skladišta, hladnjače, sušare, pakirnice, upravne prostorije te objekte za prodaju i prezentaciju svojih proizvoda, u kupnju zemljišta i objekata (do 10% ukupnih prihvatljivih troškova), građenje i opremanje sustava za navodnjavanje. Također se može kupiti poljoprivredna mehanizacija i gospodarska vozila, ali i oprema za berbu, sortiranje i pakiranje proizvoda te podizanje novih i rekonstrukciju postojećih višegodišnjih nasada. Moguće je izgraditi i postrojenja za proizvodnju energije iz solarne energije, bioplina, biomase, nabaviti opremu za sustave za prilagodbu klimatskim promjenama te skladišta i opremu za stajski gnoj i supstrat za organsku gnojidbu, opće i nematerijalne troškove“, rekla je Dovečer.

Konzultanti su najavili i skoru objavu natječaja za male poljoprivrednika, ekonomske veličine veće od 3000 EUR SO, gdje će visina potpore iznositi do 30.000 EUR-a, te natječaj za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije, na koji će se moći prijaviti od 04.03. do 04.04.2023.

Nakon prezentacije uslijedila su pitanja poljoprivrednika te su isti, zadovoljni detaljnim izlaganjem i informacijama koje su dobili, pozvali na održavanje radionica i u buduće. Načelnik Nagrajsalović obećao je da će pratiti interes poljoprivrednika i da će organizirati radionice ili savjetovanja i u narednom razdoblju.

Prezentaciju s radionice možete preuzeti na poveznici.

Scroll to Top Skip to content