MEĐIMURSKA PRIRODA Ove nedjelje na Matulovu gruntu saznajte kako nastaje ceker od „luščinja‟

Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt otvorit će svoja vrata u nedjelju 3. rujna 2023. godine od 14 do 18 sati

Svi koji žele nedjeljno popodne provesti u miru i svježini Frkanovca pozvani su doći i ponešto naučiti. 

Na adresi Frkanovec 30, prije svega će se predstaviti Udruga žena Nedelišće. Članice udruge promovirat će tradiciju izrade cekera od komušine, „luščinja‟. Posjetitelji će moći saznati što je sve potrebno za izradu jednog cekera primjerice koliko sati pletenja treba uložiti i ima li na ržištu dovoljno „luščinja‟.

Udruga će tako podsjetiti na sve bake i mamice koje su ovu vještinu itekako dobro poznavale. Nekad su međimurske žene izradom cekera “služile peneze”, a danas se pletenje cekera od „luščinja‟ pretvorilo u hobi i potrebu očuvanja te tradicije.

Udruga žena Nedelišće upravo se posvetila zadatku očuvanja te međimurske baštine. Predstavljanje Udruge žena Nedelišće počinje u 15 sati.

Prethodno najavljen književni susret s književnom prevoditeljicom Jelenom Radovanović-Kuckler neće se moći održati, jer rezidentica zbog obiteljskih neplaniranih obveza neće moći u nedjelju biti nazočna na programu Dana otvorenih vrata na Matulovu gruntu. U 16 sati tako će biti organiziran razgled Matulova grunta uz stručno vodstvo djelatnika Međimurske prirode.

Posjetitelji će tijekom Dana otvorenih vrata moći i samostalno razgledati staru hižu, gospodarski objekt, a Matulov grunt iskoristiti za nedjeljni piknik. Svi zainteresirani slobodno mogu ponijeti dekice, slikarski štafelaj, dalekozor, knjigu… Druženje na Matulovu gruntu potrajat će završno do 18 sati.

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: Međimurska prirodaaktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content