NAČELNIK ANĐELKO NAGRAJSALOVIĆ Svako selo imat će svoju katastarsku općinu

Mještani četiriju sela – Brezja, Malog Mihaljevca, Zasadbrega i Knezovca – počeli su s vlasničkim listovima pohađati dom kulture Jurica Murai u Pleškovcu

U “staroj općini” čekaju ih geodeti i pravnici te će svima, nakon što je završila geodetska izmjera na terenu, biti predočeni katastarski elaborati. 

Svatko donosi dokumente koji potvrđuju vlasništvo, sve se sumira, brišu se eventualni pokojni vlasnici, utvrđuju se druga postojeća prava na česticama i potom se kreće s prijedlozima novog upisa u zemljišne knjige, tzv. gruntovnicu. 

– Utvrđeno je stvarno stanje na terenu, a sad se utvrđuje i stvarno stanje vlasništva, kako bi gruntovni i katastarski listovi bili usklađeni. Dosad je postojala katastarska općina Zasadbreg. A sad će svako selo imati svoju katastarsku općinu.

Zaključeno je da je tako najbolje, jer se katastarska općina protezala na području dviju općina; Knezovec je u Općini Šenkovec – otkrio nam je novost Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu kojoj pripadaju Zasadbreg, Mali Mihaljevec i Brezje. 

Upravo će na području Brezja sređivanje stanja na terenu i u knjigama mnogo značiti u narednom razdoblju. Naime, Općina je proširila obuhvat tamošnje gospodarske zone. No, ovaj put općinski oci nemaju namjeru samo tako vlasnicima pretvoriti polja u uređenu gospodarsku zonu. Prošli put bilo je pojedinaca koji su potom iskoristili situaciji i, suprotno prethodnom dogovoru, u nebesa digli cijene parcela koje su bile na ponudu gospodarstvenicima. 

– Ovaj put Općina Sveti Juraj na Bregu će prvo otkupiti parcele od ljudi te ih sama ponuditi investitorima. Održali smo nedavno sastanak s vlasnicima zemljišta i odazvali su se gotovo svi. Spremni su prodati zemljište i to ćemo napraviti nakon što bude dovršeno ovo usklađivanje gruntovnice i katastra. Baš zato nam je izmjera došla u pravi tren, jer ćemo dobiti čiste gruntovne papire – kaže načelnik. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3564
preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: Izak Vrtarić

Scroll to Top Skip to content