DANI KOJI SE PAMTE Raspjevani od Cresa, Lošinja i Krka sve do Pleškovca

Pjevali, družili se, uživali i učili o hrvatskim otocima

Učenici sedmih razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu imali su trodnevnu izvanučioničku nastavu od srijede do petka na otocima Cres, Lošinj i Krk. Prvi dan je na rasporedu bio otok Cres.

Nakon razgleda rive gdje su kuće obojane različitim bojama i odaju pravu čaroliju primorja otišli su do creskog muzeja gdje su slušali o konzerviranju ribe te školjkama. Smjestili su se u Martinščici i popodne je bilo predviđeno za kupanje. Temperatura mora od 18 stupnjeva Celzijusa bila je više nego dovoljna za plivanje.

Drugi dan na redu je bio Lošinj. Najprije se zastalo u gradiću Osoru, antičkom gradu starom 4000 godina, koji je kao muzej na otvorenome. Slijedila je vožnja do Velog Lošinja i edukacijskog centra Plavi svijet u kojemu su detaljno upoznali dupine i njihov život. Bilo je vremena za šetnju i sladoled pitoresknim gradićem.

Nakon ručka posjetili su Muzej Apoksiomen i slušali priču o brončanom kipu koji je 1999. godine nađen u lošinjskom primorju. Kip grčkog atlete je star otprilike 2 000 godina i zanimljivo je bilo slušati kako su ga mehanički čistili čak 7 godina i kako su miševi sa svojom hranom unutar kipa pomogli odrediti njegovu starost. Dan je bio sunčan i idiličan za kupanje na plaži Čikat. Voda je bila puno toplija nego prethodnog dana i kupanje je bila prava uživancija.

Prva dva dana su projurila i treći dan nakon pakiranja i trajekta krenulo se u obilazak grada Krka. Najprije su otišli u razgled Aquarium Terrarium Krka pa nakon toga i samog grada. Nakon ručka za kraj maturalca organizirana je vožnja brodićem do otočića Košljuna i franjevačkog samostana.

Otoci su bili prekrasni, vrijeme idealno, a najbitniji dio maturalca bila je vesela i raspjevana atmosfera. Pjevalo se na svim otocima, veselilo, a i kad je autobus parkiran u Pleškovcu djeca nisu izašla iz njega. Orilo se iz sveg glasa „Hajde da ludujemo ove noći“, tri luda i tri dana koje će ovi sedmaši pamtiti cijelog života…

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: Željko Kraljić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content