Najuspješnijima se pokazali KUD-ovi iz Belice, Donje Dubrave, Zasadbrega, Donjeg Vidovca i Male Subotice!

Dana 29. i 30. travnja 2023. godine u Domu kulture Zalan i OŠ Donja Dubrava u Donjoj Dubravi održala se 22. Smotra međimurskog folklora 16. Smotra koreografiranog folklora. Organizatori ove manifestacije, koja je uvrštena i u program obilježavanja 30 godina Međimurske županije, bili su Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije (HKUUMZ) i KUD Seljačka sloga Donja Dubrava.

U dva dana na smotrama je sudjelovao rekordan broj folkloraša – više od 700! Smotre su započele mimohodom i svečanim otvorenjem u Domu kulture Zalan u subotu,nakon čega su nastupili KUD-ovi iz Selnice, Orehovice, Donje Dubrave, Male Subotice, Vratišinca, Donjeg Kraljevca, Žiškovca Nedelišća, Goričana, Mihovljana te gosti iz Bjelovara. U nedjelju su se predstavili KUD-ovi iz Zasadbrega, Donjeg Vidovca, Belice, KUU Veseli Međimurci te gosti iz Pleternice, Bresta Pokupskog i Legrada.

Svečanom otvorenju su, među ostalim, prisustvovali i dožupan Josip Grivec, predsjednik HKUUMZ-a Dejan Buvač, ravnateljica DV-a „Klinčec“ Dubravka Horvat te ravnateljica OŠ Donja Dubrava Mirjana Ribić.

Nastupe KUD-ova, koji su svi zadivili odličnim izvedbama, pratila je prosudbena komisija Hrvatskog sabora kulture (HSK) u sastavu Ivan Ivančan i Tibor Bün.

– Prošla nam je uspješno još jedna smotra. Rekordan broj folkloraša dokazuje žilavost folklornog amaterizma, a mi već gledamo u iduću godinu kada slavimo 50 godina od prve održane smotre u Donjoj Dubravi – istaknuli su domaćini, KUD Seljačka sloga Donja Dubrava, te na svojim FB stranicama objavili i najuspješnije skupine:

– Selektori HSK-a odlučili su da će Međimursku županiju na Državnim susretima izvornih skupina u Županji predstavljati KUD Belica, na Vinkovačke jeseni putuje KUD Donja Dubrava, na Voloderske jeseni KUD Zasadbreg, a KUD Donji Vidovec će nastupiti na Smotri u Brestovcu kraj Požege. KUD Orehovica je prošle godine izabran kao međimurski predstavnik na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima, a na Državnu smotru koreografiranog folklora putuje KUD Mala Subotica. Čestitke još jednom svima koji su nastupili i vidimo se dogodine!

prenesenio s: www.medjimurski.hr
objavila: Hana Batcha Frančić
Foto/Video: Dino Možek/HKUUMZ, KUD Seljačka sloga Donja Dubrava



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content