Sveti Juraj na Bregu: Održan gravel maraton između Mure i Drave C2C Coast to Coast

Start i cilj maratona nalazili su se neposredno kod najvišeg vrha Međimurja Mohokosa

Iza nas je 3. izdanje gravel maratona između Mure i Drave C2C Coast to Coast. Ovogodišnji C2C održan je 22. travnja u općini Sveti Juraj na Bregu koja je tih dana, na praznik Jurjeva, obilježavala 30 godina postojanja. 

Start i cilj maratona nalazili su se neposredno kod najvišeg vrha Međimurja Mohokosa, ispred kuće za odmor „Holiday Home Lina“. Okupilo se 33 biciklista i biciklistica iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Hop-on Hop-off autobusom u posjet su stigli i dječji volonteri Međimurske prirode na edukacijsku radionicu i igru u ekološkom vrtu domaćina. 

Start gravel maratona, okupan proljetnim suncem, bio je u 10 sati. Vozači su zajedničkom vožnjom startali prema 1. kontrolnoj točki na 16. kilometru koja se nalazila kod Mlinarske kuće u Žabniku gdje su se kratko okrijepili i nastavili dalje uz Muru prema bregima gornjeg Međimurja, ali sada već slobodnim tempom. Počelo je odmjeravanje snaga i grupa se rastegla. Do vrha Železne gore prošli  smo duž cijelog Grabrovnika, preko dva asfaltna uspona. Slijedili su nizovi vinograda i šuma, a teren se lagano spuštao prema Dravi pa se i proljetno prženje sunca lakše podnosilo stoga smo do druge kontrolne točke na Dravi, na 46.-om kilometru, došli brzo pa je i hlađenje na bogato opskrbljenoj kontroli potrajalo duže.

Tu su se odvajale staze maratona na dužih 100 ili kraćih 70 km. Vozači duge staze su prošli ispod Dravskog mosta i uz Varaždinsko jezero produžili prema 3. kontrolnoj točki kod Svetog Križa. Slijedila je mnogima psihički najteža dionica, dugi ravni makadami kroz polja krumpira Male Subotice i Belice, stvorena za kronometarske vožnje. Kraća je staza krenula natrag prema cilju kroz šume podbrežnog dijela gornjeg Međimurja imajući kao orijentir u daljini crkvu Svetog Jurja, a i sam najviši vrh Mohokos. Pred sam kraj, 4 kilometara prije cilja, obje trase su se spojile u Bedekovićevim grabama.

Vlažne livade natopljene vodom bile su idealne za nabacivanje posljednjeg sloja blata, toliko ljepljivog da ga ni znoj završnog sprinta kroz cilj nije isprao. 
Na cilju maratona dočekani smo s obilnim domaćim objedom- grahom z vrta u loncu, mesom sa žara, domaćim kruhom i kolačima i međimurskim pivom.  Do sljedeće gravel avanture na jesen –  ride gravel!

preneseno s: www.emedjimurje.hr
objavio: Nenad Ciglar



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content