Dograditi vrtić u Brezju i školu u Zasadbregu te usmjeriti Općinu prema turizmu

U izmjenu prostornog plana išlo se ponajviše radi gospodarske zone u Brezju koja je u potpunosti popunjena i gdje se uređuju prometnice. Cilj je otkupiti privatne posjede kako bi se zona proširila budući da postoji veliki interes poduzetnika.

U Općini Sveti Juraj na Bregu prošle je godine, kao i prethodnih, bilo vrlo radno, a brojni su projekti u planu i za 2023. godinu. O tome što je sve odrađeno, što je u izvođenju i koje su planirane aktivnosti razgovarali smo s načelnikom Općine Anđelkom Nagrajsalovićem.

Naime, povećana je jednokratna novčana potpora za novorođenče na 700 eura, Općina sufinancira boravak djece u vrtićima, organizirana je predškola koju naizmjenično provode vrtići u Brezju i Lopatincu, podijeljeni su darovi za 650 djece te se sufinancira prijevoz učenika, kao i rad asistenta, odnosno pomagača u osnovnoj školi.

Isplaćeno je također 300, 400, odnosno 500 kuna za nabavu radnog materijala za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i stipendije za 12 srednjoškolaca i 60-ak studenata. Studentske stipendije povećane su na 80 eura za studiranje u Čakovcu, 100 eura za studiranje u Varaždinu, Koprivnici i Križevcima te 120 eura za udaljenije lokacije. Mislilo se i na socijalno ugrožene obitelji, kulturu i sport, a 530 umirovljenika dobilo je novčanu pomoć za Uskrs i Božić.

Škola, vrtić, gospodarska zona…

Od velikih projekata u Općini je nekoliko prioriteta, no, kako nam je rekao načelnik Nagrajsalović, teško je definirati rokove jer planova je mnogo, a mogućnosti su nešto manje i ne ovise samo o Općini. Jedan od prioriteta je svakako dogradnja Područne škole u Zasadbregu.

– Što se tiče investicijskih projekata, u izvođenju nam je projekt optičke mreže. Izmijenili smo prostorni plan, čekamo još samo potvrdu Općinskog vijeća. Imamo veliki projekt katastarske izmjere katastarske općine Zasadbreg. Radimo dječje igralište u Pleškovcu i nadstrešnice na autobusnim stajalištima. U Pleškovcu imamo školu koja nam radi u jednoj smjeni. Imamo produženi boravak i sportsku dvoranu, a Područna škola u Zasadbregu s 50-ak učenika radi dvosmjenski i htjeli bismo na katu nekadašnji učiteljski stan pretvoriti u dvije nove učionice i urediti potkrovlje. Onda bismo mogli reći da sva djeca imaju iste ili slične uvjete, jednosmjensku nastavu i boravak. Ondje su učenici iz dva naselja, Zasadbreg i Frkanovec, a počelo nam se događati da se djeca iz tih naselja upisuju u matičnu školu. Ne bismo htjeli da se to nastavi i da se Područna škola zatvori jer ona je zapravo dosta velika – objasnio je načelnik i dodao da je u planu i dogradnja dječjeg vrtića u Brezju za još četiri skupine te prostorije za sport.

Osim toga, dodaje da se u izmjenu prostornog plana išlo ponajviše radi gospodarske zone u Brezju koja je u potpunosti popunjena i gdje se uređuju prometnice. Cilj je otkupiti privatne posjede kako bi se zona proširila budući da postoji veliki interes poduzetnika.

Što se pak tiče kanalizacije, pokriveno je dvije trećine općine. Projekt provode Međimurske vode, a Općini je važno da je spremna s dokumentacijom i riješenim imovinsko-pravnim odnosima.

– Izrađeno je koncepcijsko rješenje sustava odvodnje otpadnih voda Dragoslavec Selo i Merhatovec, izrađen je glavni projekt sustava odvodnje za dvije ulice u Lopatincu te idejno rješenje odvodnje otpadnih voda s pročistačima/prepumpnim stanicama za neizgrađeni dio mreže, a slijedi projektiranje sekundarnih vodova u Lopatincu i Vučetincu – navodi Nagrajsalović.

Ishođena je građevinska dozvola za sportske centre u Vučetincu i Zasadbregu te za adaptaciju i dogradnju Doma kulture u Vučetincu. Napravljan je projekt i za adaptaciju Doma kulture u Malom Mihaljevcu, gdje su udruge jako aktivne, ističe načelnik.

Turističko-edukacijski centar

Nadalje, još jedan od prioriteta je izgradnja turističko-edukacijskog centra za razvoj ruralnog turizma Sv. Juraj na Bregu – Pleškovec „Mrzlo pole“.

– Došli smo do toga da smo raspisali nabavu i odabrali projektanta, a tijekom dva mjeseca trebali bi imati građevinsku dozvolu, ali i dalje nam to zemljište stoji u vlasništvu države. No ako se otvori natječaj, a mi to ne bismo uspjeli prepisati na Općinu, rečeno je da bi nam se potpisalo pravo građenja da se prijavimo na projekt, a vlasništvo bi se prenijelo kasnije – govori načelnik Općine koja ima sve više kuća za odmor, restorana, šetnica, vinara i adrenalinskih parkova.

Na sastanku s direktorom županijske Turističke zajednice Rudijem Grulom konstatirano je da će se raditi projekt pješačkih staza uz vinsku cestu u Svetom Jurju, Svetom Martinu na Muri i Štrigovi.

– Ne radi se samo o spajanju vinskih kuća, nego svih OPG-ova, restorana, kafića i drugih turističkih točki, tako da nam je taj centar važan. Uključivao bi četiri apartmana, spa centar te restoran koji bi hranom mogao opskrbljivati i kuće za odmor. U planu je još uz potok, koji ide kroz Bedekovićeve grabe, definirati vlasništvo pa prijaviti projekt te postaviti info ploče i klupice i urediti piknik zonu. Razgovarali smo i s Nedelišćem, Gornjim Mihaljevcem, Šenkovcem i Strahonincem, koji uz nas čine LAG „Međimurski doli i bregi“. Nedelišće bi ugasilo svoju Turističku zajednicu i nas pet bi se onda spojilo u jednu turističku zajednicu – navodi načelnik Nagrajsalović.

Dodajmo da je okviru Kulturno-edukativnog centra „Muraia“ dosad napravljena internetska stranica „Raj na bregu“ koja sadrži svu turističku ponudu i turistima nudi sve relevantne informacije za planiranje odmora na jednome mjestu, a kod „Muraija“ je uređen i info kiosk na kojem se to može vidjeti. Izrađena je također aplikacija koja nudi 3D prikaz Općine.

– Dakle, prioriteti koji imamo u ovoj godini vrlo su skupi. Recimo, dogradnja škole je oko pet milijuna kuna, vrtića oko 10 milijuna kuna, a tu je i DVD Lopatinec koje pokriva pet naselja i za koje je u planu nova zgrada, što će stajati oko 7,5 milijuna kuna… Ako dva od tri projekta napravimo, bit ćemo zadovoljni. Prvi natječaji tek su se počeli otvarati – zaključio je načelnik Nagrajsalović.

Udruge zaslužne za bogat društveni život

Dobra infrastruktura, dva vrtića, škola u jednoj smjeni, sportski tereni i dobra uređenost čvrsti su razlozi zbog kojih je Sveti Juraj na Bregu poželjno mjesto za život. No, ističe načelnik, za mnogo stvari u Općini, poput onih društvene i sportske prirode, a koje privlače djecu i mlade, zaslužne su udruge. Provodi se i projekt u okviru kojeg voditelj i asistent pružaju potporu udrugama te drže radionice na kojima pomažu s upravljanjem, prijavama na projekte, pisanjem izvještaja i slično.

Na području općine je registrirano 40-ak udruga te se ove godine za njih predviđa 100.000 eura iz proračuna.

– Najveća udruga nam je KUU Zasadbreg. Imaju više od 100 članova i organiziraju maškare i razne druge manifestacije, no rad mnogih naših udruga je hvalevrijedan. Počinjemo razmišljati da na mjestu gdje se održava Forestland prilagodimo infrastrukturu pa da ondje napravimo piknik zonu, da se tamo nešto složi da ljudi mogu stalno dolaziti. Imamo nogometnu i rukometnu školu te se trudimo što više obogaćivati sadržaje za mlade, odnosno uglavnom to rade naše udruge – istaknuo je Nagrajsalović.

Za Dan općine nastupit će Jole

Već su u tijeku planovi i pripreme za Dan Općine Sveti Juraj na Bregu, 23. travnja.

– Bit će misa, a tijekom tjedna svečana sjednica. U subotu će u sportskoj dvorani igrati predstava Kerekesh Teatra „Pod hitno na hitnu“, a u Forestland parku u Brezju bi postavili šator i u nedjelju će nastupiti Jole. Zatim je 1. maj pa bismo imali grahijadu, natjecanje, kotlić, nešto izletnički, stoga se nadamo lijepom vremenu – otkrio je načelnik Anđelko Nagrajsalović.

preneseno s: www.regionalni.com
objavila: Martina Lončar Petrinjak



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content