Na šest lokacija uz Dravu grade se elektrane vrijedne 400 milijuna eura

Foto: OIE / MAKS PETKOVIĆ / Geotermalna elektrana Velika Ciglena kod Bjelovara

Agencija za ugljikovodike objavila je natječaje za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe na šest istražnih prostora.

Riječ je o geografskom području Dravske potoline u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal. Investitorima su ponuđeni istražni prostori u četiri hrvatske županije (Međimurska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska) ukupne površine od preko 200 četvornih kilometara.

Potencijal istražnih prostora identificiran je u ranijim bušotinama nastalim za potrebe eksploatacije nafte i plina, što sad uvelike smanjuje rizik i troškove budućim investitorima. Temperatura omogućava proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal svih lokacija oko 600.000 megavatsati.

Minimalni iznos investicija u geotermalne projekte na području Hrvatske u slijedećih 5 godina očekuje se u iznosu od 45 milijuna eura. To je procijenjeni trošak izrade minimalno šest istražnih bušotina, odnosno po jedne istražne bušotine u svakom istražnom prostoru.

Nakon što se utvrdi točan potencijal svakog prostora kreću nadzemni radovi, odnosno izgradnja elektrana. Očekivana vrijednost investicija iznosi preko 400 milijuna eura, a  Hrvatskoj može donijeti više od 600.000 megavasati nove obnovljive električne energije godišnje.

FERDINANDOVAC

Geotermalni potencijal područja Ferdinandovca u Koprivničko-križevačkoj županiji otkriven je izradom istražne bušotine Ferdinandovac-1 Duboka početkom devedesetih godina. Konačna dubina bušotina iznosi 3011 metara s izmjerenom temperaturom na dnu bušotine od 149 Celzijevih stupnjeva.

SUHOPOLJE

Istražni prostor „Pčelić“ je na području općine Suhopolje u Virovitičko-podravskoj županiji. Geotermalni potencijal otkriven je bušenjem duboke istražne bušotine krajem osamdesetih. Konačna dubina bušotine je 4910 metara s temperaturom na dnu bušotine od 196 stupnjeva, dok za drugu bušotinu iznosi 5215 m s temperaturom 207 Celzijevaca.

BELIŠĆE I MIHOLJAC

Istražni prostor „Sječe“ nalazi se na području gradova Belišće i Donji Miholjac te općina Magadenovac i Marijanci u Osječko-baranjskoj županiji. Na istražnom prostoru nalazi se osam istražnih bušotina koje su bile izrađene tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina. Temperatura u ležištu je 146 stupnjeva.

KOTORIBA I DUBRAVA

Istražni prostor „Kotoriba“ nalazi se na području općina Kotoriba i Donja Dubrava u Međimurskoj županiji. Geotermalni potencijal otkriven je izradom četiri istražne bušotine sedamdesetih i osamdesetih godina.. Konačna dubina bušotina je od 3450 do 4000 metara s temperaturama u rasponu od 130 do 170 stupnjeva.

ĐURĐEVAC I KLOŠTAR

Istražni prostor „Leščan“ nalazi se na području grada Đurđevca te općina Kalinovac i Kloštar Podravski u Koprivničko-križevačkoj županiji. Geotermalni potencijal područja Leščan je otkriven istražnom bušotinom početkom devedesetih. Konačna dubina bušotine iznosi 4835 metara s temperaturom od 196 Celzijevih stupnjeva.

SELNICA I SVETI JURAJ

Istražni prostor „Međimurje 5“ nalazi se na području općina Selnica i Sveti Juraj na Bregu u Međimurskoj županiji. Geotermalni potencijal otkriven je izradom istražnih bušotina šezdesetih i sedamdesetih godina. Konačna dubina bušotine Međimurje-5 iznosi 3079 metara s izmjerenom temperaturom na dnu od 133 stupnja. Testiranjem svih bušotina utvrđen je geotermalni potencijal s temperaturama od 110 do 139 stupnjeva.

preneseno s: www.danica.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content