Na MEV-u izloženi radovi kreativnih studenta iz Hrvatske i Slovenije za razvoj četiri destinacije u Međimurju

Više od 70 studenata i profesora iz Hrvatske i Slovenije u sklopu 3. međunarodne znanstveno-stručne konferencije za razvoj ruralnog turizma u listopadu je provelo dva dana obilazeći destinacije u Međimurju ne bi li predložili svoje ideje za njihovu daljnju turističku promociju. Kruna te terenske nastave bila je u četvrtak u Centru održivog razvoja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu gdje su studenti kroz panele i prezentacije prikazali svoje uistinu kreativne ideje za četiri obiđene lokacije.

Obišli su Općinu Sveti Juraj na Bregu gdje su se upoznali s planovima za daljnji turistički razvoj destinacije, Vinski kamp Hažić, prvi takav u Hrvatskoj gdje su imali priliku vidjeti način proizvodnje i pakiranja vina i jabuka, Terme Sveti Martin, nagrađivani hotelski kompleks u kojem su se upoznali s izazovima u poslovanju i Grad Čakovec čiju su turističku ponudu obišli.

Marko Jurakić iz Vimal Akademije zahvalio je svima na ogromnom trudu i kvalitetnim radovima koji će doprinijeti budućem razvoju destinacije.

S obzirom da je ovo prvi puta da se na jednom mjestu okupio ovako velik broj domaćih i stranih studenata i profesora sa srodnih fakulteta, kvalitetan rad Međimurskog veleučilišta u Čakovcu koje je prepoznato kao središte znanosti i visokog obrazovanja u ovom dijelu Hrvatske još je jednom potvrđen, što je istaknuo i sam dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan.

– Ovo je već treća konferencija koja se odvija po cijeloj Hrvatskoj i nalazimo se u dobroj fazi razvoja, s obzirom na to da je dvije trećine Veleučilišta u STEM području. Smatram da mladi to prepoznaju i da kod nas upisuju programe iz tog područja – rekao je Klopotan.

Prezentirajući svoje zanimljive ideje studenti su bili složni oko uključivanja influencera koji su danas rado praćeni, a doprinose većoj vidljivosti zbog velikog broja pratitelja što je svakako velik plus razvitku same destinacije.

Naglasak je bio i na vraćanju autohtonom i tradicijskom načinu života kroz suradnju s OPG-ovima i domaćim vinarima koji su poznati po svojim vrhunskim i nagrađivanim vinima te uključivanju turista u samu proizvodnju, poput sudjelovanja u berbama grožđa ili jabuka.

Iznijet je i zanimljiv prijedlog o postavljanju najveće čaše na svijetu u Vinskom kampu Hažić kojom bi se oborio Guinessov rekord, a ujedno bi bio i prava foto atrakcija koja se također može povezati s infulencingom. Jedan od prijedloga bila je i boca vode s fotografijom Općine Sveti Juraj na Bregu te QR kodom koji vodi na stranicu Općine, a koja bi se dijelila tijekom turističke sezone.

S obzirom da je prema turističkim pokazateljima Grad Čakovec destinacija u kojoj se turisti obično zadržavaju dva dana, studenti su prezentirali kako se u gradu zadržati i dulje pa su se tu našli prijedlozi poput autohtonog međimurskog jelovnika i tura s električnim autobusima što bi dalo i jednu zelenu, održivu dimenziju koja je danas sve više na cijeni. Spomenuta je i wine and paint radionica, a predstavljeni su čak i novi logo i slogan koje je predstavila poznata tik-tokerica.

Helena Vincek, studentica Međimurskog veleučilišta, jedna od nagrađenih studenata govorila je o potrebi snažnijeg brendiranja Starog grada Čakovec pod sloganom „Kroz povijest u sretnu budućnost” naglasivši kako je to mjesto na kojem je potrebno snažnije ispreplitati turizam s kulturnom baštinom kao odličnim adutom kojeg treba snažnije iskoristiti. Njen prijedlog bio je snimanje promo spota u izvedbi međimurske operne pjevačice Marije Vidović i spisateljice i glazbenice tradicijske glazbe Lidije Bajuk Pecotić koje bi kroz spot prikazale kako je dvorac izgledao nekad, kako izgleda danas i kakav bi trebao biti u budućnosti.

Naglasak je, uz veće okretanje novim tehnologijama i društvenim mrežama, bio i na održivosti pa je zanimljivo bilo čuti kako hoteli bacaju 11 milijuna tona hrane, a studenti su iznijeli svoje prijedloge kako bi se to moglo poboljšati, uz edukaciju osoblja i gostiju.

Tako bi recimo kore jabuka koje se bacaju iskoristili za pripremu želea koji bi se dijelio kao suvenir gostima, veganskih keksa ili čajeva.

S obzirom da su svi radovi bili odlični, pred žirijem je bila uistinu teška odluka, no pobjedu je odnijelo Visoko tehnološko učilište Križevci čiji su studenti prezentirali svoje ideje za produbljivanje turističke ponude Grada Čakovca.

Pobjednici su nagrađeni vikendom u kući za odmor Lina u Općini Sveti Juraj na Bregu, prvoj ruralnoj kući u Hrvatskoj s EKO certifikatom uz ručak u obližnjem restoranu i kupanjem u Termama Sveti Martin, dok su svi ostali sudionici također nagrađeni kupanjem.

MEV

preneseno s: www.muralist.hr
objavio: Rajko Tomanić

Scroll to Top Skip to content