LAG Međimurski doli i bregi: Proslavili smo 10 godina djelovanja!

Povodom obilježavanja velike desete obljetnice djelovanja, LAG Međimurski doli i bregi je u utorak, 08 studenog 2022. u Restoranu Terbotz u Železnoj Gori održao svečano obilježavanje 10 godina od svog osnutka.

Svečanom obilježavanju prethodila je i redovna planska sjednica Skupštine na kojoj su sudjelovali članovi LAG-a, nakon čega su se svečanosti pridružili i ostali uzvanici.

Osim šezdesetak članova LAG-a, među kojima su bili i predstavnici svih 17 jedinica lokalne samouprave u članstvu LAG-a, događanju su prisustvovali i Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županijepredstavnici partnerskih institucija te brojni dugogodišnji partneri i suradnici LAG-a. Tom prigodom su dodijeljene i prigodne nagrade za 21 člana koji su ujedno i osnivači LAG-a.

U prigodnom glazbenom programu nastupila je solistica Pjevačkog zbora Josip Vrhovski, uzvanike su dočekivale Mažoretkinje Nedelišća, a program je vodio Dejan Buvač.

Kroz prikazanu videoretrospektivu, prisjetili smo se razvoja LAG-a Međimurski doli i bregi koji je osnovan na osnivačkoj skupštini u listopadu 2012. godine u Lopatincu. Inicijalno područje obuhvaćalo je osam općina, dok danas djelujemo na području sedamnaest jedinica lokalne samouprave zapadnog i središnjeg dijela Međimurske županije: Belica, Čakovec, Dekanovec, Domašinec, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec.

U dugih deset godina, LAG je s ciljem jačanja kapaciteta svih sektora za ruralni razvoj proveo nebrojeno edukacija, radionica, informiranja i studijskih putovanja. S ciljem promocije članova i svojeg područja redovito su se organizirali nastupi na sajmovima, a često je LAG bio domaćin studijskih posjeta drugih LAG-ova te projektnih partnera iz cijele Europe.

Zahvaljujući inicijativi LAG-a Međimurski doli i bregi, ove je godine “Umijeće izrade uporabnih predmeta od komušine na području Međimurja” upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro. Time je ceker, uz sve ostale uporabne predmete od komušine, dobio zasluženo priznanje koje je temelj i dodana vrijednost za brojne planirane projekte vezane uz nematerijalnu kulturnu baštinu Međimurja.

U proljeće sada već daleke 2017. godine, LAG Međimurski doli i bregi bio je domaćin najvažnijeg događanja u svojoj desetogodišnjoj povijesti – Drugog Hrvatskog ruralnog parlamenta, koji je u tri dana u Međimurju okupio više od 300 sudionika zainteresiranih za aktualne teme iz poljoprivrede, gospodarstva i turizma.

LAG je kao nositelj ili partner sudjelovao u nekoliko projekata izvan LEADER programa, financiranih iz različitih EU fondova, a to su međunarodni Erasmus+ projekti Rural SKILLS i Smart Farming Innovation Brokersprekogranični slovensko-hrvatski projekt „ECool-Tour“, ESF projekt POP-UP ruralni društveno-inovativni hubovi, te nekoliko manjih projekata financiranih iz hrvatskih ministarstava ili međunarodnih zajednica. Sveukupna dodatna vrijednost provedenih projekata iz drugih fondova i izvora financiranja, na području LAG-a Međimurski doli i bregi iznosi 11.750.170,00 HRK.

LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA – TEMELJ DJELOVANJA LAG-A

Nedugo nakon osnivanja, u prvoj polovici 2013. godine, LAG Međimurski doli i bregi proveo je proces strateškog planiranja, čiji je rezultat bila prva lokalna razvojna strategija LAG-a, temeljem koje je LAG dobio prvi Ugovor o sufinanciranju iz IPARD programa, u visini od 900 tisuća kuna za dvogodišnje razdoblje.

Ubrzo je uslijedilo novo programsko planiranje u Programu ruralnog razvoja RH 2014.-2020., a koje je u konačnici rezultiralo novom, još uvijek aktualnom, lokalnom razvojnom strategijom 2014. – 2020. U procesu izrade strategije nastala je baza razvojnih projekata, a organizirane su radionice, seminari, te sastanci i konzultacije sa svim dionicima razvoja i stručnim službama, a u pripremi je sudjelovalo preko stotinu osoba.

Nakon dodjele dodatnih i nagrađivanih sredstava, ukupno raspoloživi iznos za LAG Međimurski doli i bregi je 17.413.021,21 kn, od čega je više od 13 milijuna kuna raspoređeno na projekte OPG-ova i JLS-a s područja LAG-a. LAG je prvi natječaj za projekte sa svojeg područja raspisao 2018. godine, a do sada je provedeno ukupno 8 natječaja kroz koje je osigurano sufinanciranje za 83 projekata poljoprivrednih gospodarstava (9,3 milijuna kn potpore) te za 15 projekata lokalne infrastrukture (4,4 milijuna kn potpore) čiji su nositelji jedinice lokalne samouprave.

Osim sredstava za raspisivanje natječaja te sredstava za tekući rad LAG-a i animaciju, skoro 600.000 kn LAG je rasporedio na pet tematskih projekata suradnje s drugim LAG-ovima, a to su projekti „Turizmom razvijamo područje“, „Skrivena blaga ruralnog turizma“, „Okusi tradicije“, „Naša Drava“ i posljednji „Okusi domaće!“.

Provedba strategije LAG-a, kao i kompletno programsko razdoblje 2014.-2020. završava, a radnje na izradi buduće lokalne razvojne strategije LAG-a za razdoblje 2023.-2027. su u tijeku već dobrih pola godine. No, o tome nekom drugom prilikom… Nova strategija će zasigurno iznjedriti još kvalitetnih projekata, a LAG će se i dalje truditi odigravati važnu ulogu u ruralnom razvoju svojeg područja.

Ovim putem LAG još jednom zahvaljuje svim dosadašnjim članovima LAG-a, partnerima na projektima, suradnicima te svima koji su u bilo kojem trenutku dali podršku i doprinos razvoju ove već sada respektabilne organizacije – Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi.

preneseno s: www.lag-medjimurskidoliibregi.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content