
Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.
Petričević Josip član je Udruge umirovljenika Sveti Juraj na Bregu, ali i dugogodišnji član lovačkog društva. Lovom se bavi već 45 godina.
Josipa prati reputacija odličnog kuhara, a upravo je zbog nje bio zadužen za kuhanje bograča tijekom druženja članova u lovačkom domu u Zasadbregu.
Za naš je portal dao svoj čuveni recept za bograč.
-Danas bograč radimo od junetine i divlje svinje. Kuhamo za puno ljudi, pa smo zato u upotrijebili 12 kilograma luka i 27 kilograma mesa. To je kuhanje na veliko, no imam recept koji možete skuhati za svoju obitelj i ukoliko ona ima mnogo članova, govori nam Josip.
Recept:
500 g junećeg buta ili lopatice
500 g mesa divljači
500 g svinjske lopatice
1,5 kilograma luka
50 g češnjaka
100 g svinjske masti
40 g mljevene crvene paprike
300 g svježe paprike (zelene i crvene)
1 kg krumpira
4 decilitra suhog bijelog vina
sol, papar u zrnu
lovorov list
Postupak:
Na masti popržite sitno nasjeckani luk, dodajte češnjak. Luk se mora pržiti dovoljno dugo da postane kremast, a nakon toga na komade narezano meso divljači te ih malo prodinstajte. Kad ispari sok mesa pospite mljevenu crvenu papriku, sol, papar i list lovora. Pirjajte dok divljač ne omekša do pola, a ona dodajte junetinu, a nešto kasnije svinjetinu i svježu papriku narezanu na sitne kockice. Kad je meso već na gotovo pri kraju skuhano, ubacite krumpir narezan na sitne komadiće. Dodajte tek toliko vode da prekrije krumpir. Posudu poklopite i polako pirjajte sve dok krumpir ne počinje mekšati. Pred kraj bograč zalijete vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari. To je to.
I dok zajedno kuhamo, Josip nam priča kako je stekao reputaciju dobrog kuhara.
– Sudjelovao sam na natjecanju u kihanju gulaša u Nedelišću čak četiri puta i svaki sam puta bio na drugom mjestu. Toga mi je žao, kako nikad prvi! Pokušat ću još sljedeće godine i to će biti to, neću više doći kuhati, samo za ovakva druženja, govori kroz smijeh Josip.
Ljubav prema kuhanje, ističe, razvio je još u vojsci gdje je radio kao kuhar, a ta je ljubav postojana i danas.
preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić
Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.
Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.
Ukoliko imate zanimljivih fotografija vezane uz našu općinu, bilo bi nam drago da ih podjelite sa nama i ostalim posjetiocima naših stranica. Jednostavno odaberite fotografije koje želite i kliknite na "Pošalji" i budemo ih stavili online čim prije.
Možete učitati najviše 7 fotografija. Veličina fotografije ne smije biti veća od 2MB.