MAJSTOR KUHANJA: Kuhati sam naučio u vojsci

Petričević Josip član je Udruge umirovljenika Sveti Juraj na Bregu, ali i dugogodišnji član lovačkog društva. Lovom se bavi već 45 godina.

Josipa prati reputacija odličnog kuhara, a upravo je zbog nje bio zadužen za kuhanje bograča tijekom druženja članova u lovačkom domu u Zasadbregu.

Za naš je portal dao svoj čuveni recept za bograč.

-Danas bograč radimo od junetine i divlje svinje. Kuhamo za puno ljudi, pa smo zato u upotrijebili 12 kilograma luka i 27 kilograma mesa. To je kuhanje na veliko, no imam recept koji možete skuhati za svoju obitelj i ukoliko ona ima mnogo članova, govori nam Josip.

Recept:

500 g junećeg buta ili lopatice

500 g mesa divljači

500 g svinjske lopatice

1,5 kilograma luka

50 g češnjaka

100 g svinjske masti

40 g mljevene crvene paprike

300 g svježe paprike (zelene i crvene)

1 kg krumpira

4 decilitra suhog bijelog vina

sol, papar u zrnu

lovorov list

Postupak:

Na masti popržite sitno nasjeckani luk, dodajte češnjak. Luk se mora pržiti dovoljno dugo da postane kremast, a nakon toga na komade narezano meso divljači te ih malo prodinstajte. Kad ispari sok mesa pospite mljevenu crvenu papriku, sol, papar i list lovora. Pirjajte dok divljač ne omekša do pola, a ona dodajte junetinu, a nešto kasnije svinjetinu i svježu papriku narezanu na sitne kockice. Kad je meso već na gotovo pri kraju skuhano, ubacite krumpir narezan na sitne komadiće. Dodajte tek toliko vode da prekrije krumpir. Posudu poklopite i polako pirjajte sve dok krumpir ne počinje mekšati. Pred kraj bograč zalijete vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari. To je to.

I dok zajedno kuhamo, Josip nam priča kako je stekao reputaciju dobrog kuhara.

– Sudjelovao sam na natjecanju u kihanju gulaša u Nedelišću čak četiri puta i svaki sam puta bio na drugom mjestu. Toga mi je žao, kako nikad prvi! Pokušat ću još sljedeće godine i to će biti to, neću više doći kuhati, samo za ovakva druženja, govori kroz smijeh Josip.

Ljubav prema kuhanje, ističe, razvio je još u vojsci gdje je radio kao kuhar, a ta je ljubav postojana i danas.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content