Otvorena izložba Matulova mater autorica Mile Pavlic i Gite Radiković

U ponedjeljak, 17. listopada na Općem odjelu Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec otvorena je izložba autorskih fotografija Mile Pavlic i Gite Radiković pod nazivom Matulova mater.

Izložba je otvorena povodom početka manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2022. koji je tematski vezan uz današnju mladež – s mobitelom u ruci, ekološka osviještenost te Europsku godinu mladih.

Pred mnogobrojnom publikom Mila Pavlic, stara 10 godina, predstavila je svoje fotografije ispisane 3D tehnikom na biorazgradivom materijalu. Fotografije su nastale povodom obilježavanja 20 godina Bedekovićevih graba kao spomenika prirode.

Mila je nakon otvaranja izložbe održala i radionicu izrade leptira u svim fazama razvoja. Pridružila se i skupini Heklice u knjižnici koje su u to vrijeme heklale leptire. Na Općem odjelu Knjižnice također se može vidjeti terarij kojeg je Mila samostalno osmislila, a prikazuje život leptira plavca na Bedekovićevim grabama.

Veliku ljubav prema prirodi, najviše leptirima prezentirala je Gita Radiković preko svojih autorskih fotografija različitih vrsta leptira fotografiranih mobitelom. Gita je u svojoj prezentaciji radova interaktivno vodila publiku i uključivala ih u cijelu priču o leptirima. Na taj način uspjela je osvijestiti publiku o važnosti očuvanja okoliša te bioraznolikosti u kojoj živimo.

Uz prezentaciju fotografija pročitala je vlastitu pjesmu Matulova mater.

Veliki doprinos izložbi dala je i prof. Željka Kadi prikazivanjem kratkog filma Njihov mali svijet.

Izložba će biti otvorena do 17. studenog 2022. i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice.

preneseno s: www.mnovine.hr
objavio/foto: Sven Tomašić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content