Titula najuzornije hrvatske seoske žene iz Međimurja seli u Istru

Međimurska županija bila je domaćin 22. izbora Najuzornije hrvatske seoske žene zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici Mateji Vranović iz Gardinovca. Organizacijom ovakvog izbora želi se promicati vrijednost i važnost žene na selu s ciljem podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine. Na ovogodišnjem, 22. izboru natjecalo se 17 natjecateljica iz 14 hrvatskih županija, koje su uredile svoj izložbeni prostor ručnim radovima, proizvodima sa svojeg gospodarstva, cvijećem, ukrasima, zimnicom, tradicijskim jelima, vinom te kolačima i drugim slasticama, dok su se na pozornici predstavile narodnom nošnjom svoga kraja, a odgovarale su i na pitanja članova žirija. 

Najuzornija hrvatska seoska žena za 2022. godinu je Antonia Mrzlić Budak koja dolazi iz Svetog Petra u Šumi, iz Istarske županije. Lentu Najuzornije hrvatske seoske žene 2022. godine s ponosom joj je uručila dosadašnja nositeljica titule, naša Mateja Vranović. Prva pratilja je Ivančica Kudlek iz Sisačko- moslavačke županije dok je druga pratilja Kristina Ivić iz Brodsko-posavske županije.

Izbor se održao u dvorani Graditeljske škole Čakovec, uz nazočnost zastupnice u europskom parlamentu Sunčane Glavak,  ministrice poljoprivrede Marije Vučković, saborske zastupnice Andreje Marić i Marijane Petir, državnog tajnika Zdravka Tušeka, a u ime domaćina pozdravili su ih zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, načelnici općina Belica, Sveta Marija i Sveti Juraj na Bregu Zvonimir Taradi, Đurđica Slamek i Anđelko Nagrajsalović.

Sve izlagače i natjecateljice je na njihovim izlagačkim prostorima obišao župan Međimurske županije Matija Posavec koji im je poželio dobrodošlicu u Međimurje te pohvalio njihov trud i entuzijazam u očuvanju kulture i baštine.

Predsjednica udruge Uzorne Hrvatske Seoske Žene Katica Jerleković pohvalila je organizaciju izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnji izbor upravo u najsjevernijoj hrvatskoj županiji koja je ujedno i europska destinacija izvrsnosti iz enogastronomije. 

Ministrica Marija Vučković je naglasila kako se svake godine iznova iznenadi koliko su seoske žene kreativne te kako uspješno obavljaju i najteže poslove. “U svemu što rade, kad govorimo o njihovom društvenom i političkom angažmanu, o njihovim proizvodima visoke dodane vrijednosti, zaštićenim proizvodima, o teškom fizičkom radu ili bilo čemu drugom, mogu reći da ovaj izbor govori o ženama koje brišu granice između ruralnog i urbanog”, kazala je ministrica. Izrazila je zadovoljstvo što trendovi pokazuju da se u Hrvatskoj sve više mladih obitelji odlučuje preseliti iz urbane u ruralnu sredinu i na bavljenje poljoprivredom. “Na državi je osigurati osnovnu infrastrukturu, koja njime briše granice, koja im čini život u takvom prostoru mogućim. Treba ulagati i u onu dodatnu infrastrukturu koja će učiniti modernije prostore i prepustiti im poduzetništvo, to one znaju najbolje“, zaključila je.

Na izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu mogle su se kandidirati žene koje žive na selu, uživaju ugled u svojoj sredini, imaju lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo te proizvode poljoprivredne proizvode.

Novoizabrana najuzornija hrvatska seoska žena Antonia Mrzlić Budak, udana je i majka troje djece. Zajedno sa suprugom bavi se proizvodnjom autohtonih suhomesnatih proizvoda koje nude u svojoj konobi „Doma“. Na farmi uzgajaju svinje i perad, a obrađuju 25 hektara poljoprivredne površine. Vlasnici su klaonice, pršutane i prostorije za preradu mesa limitiranih proizvoda.

Međimursku županiju na ovogodišnjem izboru predstavila je Ivanka Horvat iz Malog Mihaljevca, koja je na impresivnom izlagačkom prostoru predstavila sve ono najbolje što Međimurje pruža. Ivanka Horvat na svojem gospodarstvu proizvodi autohtoni sir turoš, uzgaja Međimurske konje koji su licencirani pastusi za pripust, a voditeljica je adrenalinskog parka PG Geler, koji nudi sport i rekreaciju te eco friendly smještaj.

Uz izlagačke prostore natjecateljskog karaktera svoje rukotvorine predstavile su žene iz Udruge građana Gardruža Gardinovec, Udruge žena Belica, Kulturnoumjetničke udruge “Florijan Andrašec” Dekanovec, Udruga žena Nedelišće, Udruga žena “Zlatne ruke”, Društvo žena iz Murskog Središća, Čipkarice iz Svete Marije, a predstavile su se Žene poduzetnice Međimurja te OPG Vranović.

preneseno s: www.medjimurska-zupanija.hr



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content