Kako je župni kantor ‘skemijao’ pjesmaricu?

Predstavljena je zbirka obrada i autorskih skladbi Milovana Horvata, voditelja župnog zbora

Svečano je bilo u župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika u Lopatincu početkom rujna. Uz prigodni koncert predstavljena je pjesmarica “Kapljice glazbe kroz život” Milovana Horvata, župnog kantora i voditelja Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu. Mnogima je “za oko zapelo” to što je na naslovnici pjesmarice Erlenmeyerova tikvica iz koje se na crtovlje prolijeva tinta. 

– Stvar je u tome što sam inženjer kemije po struci. Svojevremeno sam, sedam godina, radio kao kemičar u MTČ-u. No, to je bilo sad već davno – pojasnio nam je sam autor.

– Milovan Horvat dobro razumije sastav, svrhu i važnost tekućina. Cijeli svoj život zaokupljen je proučavanjem još jedne važne “tekućine”, a to je glazba s kojom živi od malih nogu – dodala je voditeljica Monika Petričević, njegova kći. Poslije je, najavljujući očevo obraćanje prisutnim župljanima, kazala i: “Kako je zapravo ‘skemijao’ sve te skladbe zajedno…”

U pjesmarici se nalaze Horvatove obrade crkvenih i svjetovnih skladbi te 14 autorskih crkvenih skladbi. 

– Glazba je za mene više od hobija, pjevam od malih nogu. U zboru su supruga Ružica Horvat te kći i zet, Monika i Davor Petričević. Do 2006. godine, kad sam preuzeo zbor, voditelj je bio moj otac Valentin Horvat – pojašnjava nam župni kantor. Osnovao je i mušku vokalnu skupinu te dječji zbor. 

Naravno, kao kantor svira orgulje u crkvi. Završio je orguljašku školu Varaždinske biskupije. 

Predsjednica zbora i pjevačica u njemu je Marta Lončar Vinković koja je kazala kako je zbor osnovan 1967., a kao udruga je registriran 2005. godine. 

Četveroglasje

– Očuvanje tradicije četveroglasnog zborskog pjevanja jedan je od temelja djelovanja; to je zapisano i u statutu udruge. Stalno raste kvalitetea izvedbe i težina djela pod vodstvom Milovana Horvata – kaže predsjednica. 

Iz Župe Kneginec došao je i bivši jurovski župnik Ivica Puškadija mlađi. 

– Prema crkvenim vizitacijama ovdje se njeguje pjevanje već više od tri stoljeća. Čestitam kantoru Milovanu i cijelom zboru na godinama truda i odricanja – kazao je.
Biranim riječima pjesmaricu i autora pohvalio je i novi župnik Danijel Bistrović. Prisustvovao je i umirovljeni selnički župnik Josip Horvat. Tijekom koncerta, izmjenjivali su se nastupi mješovitog pjevačkog zbora i muške vokalne skupine. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.518
preneseno s: www.emdjimurje.hr
objavio: Izak Vrtarić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content