Sopranistica Gabriela Hrženjak oduševila je publiku

Dana 24. rujna 2022. godine u župnoj crkvi Župe Sveti Juraj na Bregu u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri održan je koncert klasične glazbe. Događaju je prisustvovao župnik vlč. Danijel Bistrović, ali i načelnik općine Anđelko Nagrajsalović.

Publika je mogla slušati skladbe Antonia Vivaldia, Benedetta Marcella, Michaella Corretea i Francesca S. Geminiania.

Baroknu glazbu publici su približili violončelist Krešimir Lazar, orguljaš i čembalist Krešimir Has te sopranistica Gabriela Hrženjak.

Krešimir Lazar rođen je u Varaždinu, a svoje je glazbeno obrazovanje stekao u Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osvojio je brojne nagrade u Hrvatskoj, ali i inozemstvu, a koncentrirao je u više europskih i latinoameričkih zemalja. Krešimir je šef i solist Varaždinskog komornog orkestra te stalni suradnik Simfonijskog orkestra HRT-a. Trenutno je zaposlen i kao profesor u Muzičkoj akademiji u Zagrebu koje je i sam bio poloaznik.

Krešimir Has usmjeren je ka glazbi visoke renesanse i baroka. Završio je Muzičku akademiju u Zagrebu, a potom usavršavanje u Muzičkoj akademija Lübeck u Njemačkoj. Jedan je od najistaknutijih članova Hrvatskog baroknog ansambla i redoviti suradnik Varaždinskog komornog orkestra. Dobitnik je mnoštva domaćih i stranih nagrada, od koje vrijedi istaknuti onu s međunarodnog orguljaškog natjecanja gdje je proglašen najvećim svjetskim uzorom u interpretaciji orguljske i čembalističke glazbe.

Sopranistica Gabriela Hrženjak završava Muzičku akademiju u Zagrebu. Godine 2016. upisala je studij solopjevanja u Ljubljani, dok te iste godine dobiva nagradu za izvrsnost Rotary Cluba Varaždin. U svibnju je prošle godine ostvarila svoj premjerni operni nastup, debitiravši u poznatoj Massenettovoj operi „Pepeljuga“.

Koncert se održao zahvaljujući inicijativi koja započinje prije nekoliko godina, a ideja joj je da se barokna glazba u sklopu programa Varaždinske barokne večeri približi publici i izvodi izvan grada Varaždina.

preneseno s: www.medjimurski.hr
objavila/foto: Blanka Lozić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content