Obavijest o obvezama vlasnika/skrbnika pasa

Poštovani mještani Općine Sveti Juraj na Bregu,

obavještavamo Vas da je na snazi Zakon o zaštiti životinja („Narodne novine“ broj 102/17, 32/19)  i Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, te divljim životinjama u Općini Sveti Juraj na Bregu („Službeni glasnik Međimurske županije“ broj 1/18) kojima se propisuje odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba, radi zaštite životinja tijekom korištenja, ali i inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe.

Ovim informativnim člankom donosimo Vam kratak pregled obaveza koje su vlasnici/skrbnici pasa dužni poštivati.

OBVEZNO MIKROČIPIRANJE:

Vlasnik / skrbnik psa dužan je mikročipirati psa. Svi psi na području Općine Sveti Juraj na Bregu moraju biti mirkočipirani.

Ukoliko imate novog psa, morate znati da  prema Pravilniku o označavanju pasa (NN 72/10) psi po štenjenju najkasnije u roku od 90 dana moraju biti označeni mikročipom. Komunalni redar vrši nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa kod vlasnika ili skrbnika pasa čiji psi nisu upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.

ZABRANA NAPUŠTANJA ŽIVOTINJA: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje.

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza vlasnika ili skrbnika  je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako vlasnika ili skrbnika ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo.

SVI POTREBNI UVJETI: Vlasnik ili skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zabranjeno je zanemarivanje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje životinja. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja svakako prijavite nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redaru Općine Sveti Juraj na Bregu na broj telefona 040/855 790, 099 536 9226, ili email: redarstvo@ svetijurajnabregu.hr, a u slučaju mučenja i ubijanja životinja i policiji.

ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC: Vlasnik ili skrbnik dužan je počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran. Pse spremne za udomljavanje možete pronaći i na poveznici: https://www.prijatelji-zivotinja.org/hr

Brinite za svoje kućne ljubimce i pridržavajte se zakonskih obveza!

Općina Sveti Juraj na Bregu

Scroll to Top Skip to content