BERBA CHARDONNAYA

FRKANOVEC, PLEŠKOVEC Baš nikad nismo brali u kolovozu!

Ovo nisu promjene već klimatski kaos, kaže Filip Palašek s Munđarovog brega

Krajem kolovoza živo je bilo u Čurinovoj grabi u Pleškovcu. U vinogradu Mohokos berači su krenuli u berbu chardonnaya. 

– Ovdje beremo već godinama, ali nikad ovako rano! – složili su se. Brali su za Vinariju Munđarov breg iz susjednog Frkanovca koju vodi Filip Palašek.

– Lani smo ga brali 4. rujna, a bilo je sušno. Ne pamtim berbu u kolovozu, u mojoj obitelji, bližoj i široj, garantirano je nije bilo nikad! – rekao nam je Palašek. Chardonnay s hektara vinograda ići će za pjenušac.

“Kace” su do traktora nosila dva gimnazijalca, maturanti Leon Vajda i Andrija Palašek iz Čakovca. Tek kad je sve dopremljeno do podruma krenulo je prešanje. 

– Kroz nekoliko dana prelazimo na sauvignon i potom na muškat žuti. Za chardonnay bi trebalo biti 80 Oechsla (šećeri). To je postignuto već tjedan uoči berbe. Bila je izrazito sunčana sezona. Ove kiše nisu ostavile posljedice, tek su se bobice malo napile. Idemo na brzu preradu bez maceracije, da bude što svježije i da sačuvamo arome – kaže gazda. 

Prinosi će biti nešto manji, ali kvaliteta je iznimna. Danas je važnije ubrati ranije da kiseline ne padnu, nego li čekati da šećeri narastu!

– Sve ovo nisu promjene, nego klimatski kaos! Moj je pristup stoga drugačiji. Bolje je ostaviti vrhove da rade sjenu kako grožđe ne bi izgorjelo. Uz to, protivnik sam otvaranja zemlje, frezanja, oranja… Gorice nisu teren za golf, a uništit ćemo bioraznolikost mikroorganizama. Žive u simbiozi s korijenom korova i lozom. Bakterije roda rhizobium fiksiraju dušik iz zraka kako bi ga loza mogla koristiti – pojašnjava. 
Uz previše malčiranja sunce prži golo tlo vinograda. Stoga je on malčirao samo jednom te ne koristi herbicide i bakar. Trava je visoka, vrhovi loze nepodrezani, a mirisi opojni. Za godinu dana, opojan će zasigurno biti i pjenušac od chardonnaya!

preneseno s: www.emedjimurje.hr – List Međimurje
objavio/foto: Izak Vrtarić



aktualno

Dobrodošli u najljepšu općinu na brežuljku, općinu Sveti Juraj na Bregu. Pridruži se i ti stvaranju najzanimljivije web stranice te nam pošalji svoju vijest ili zanimljivost pa možda baš tvoju riječ vide brojni svakodnevni posjetitelji.

Skip to content